Poslanici pitali Vladu, Martinović čitao Vučićeve ocene 1Foto: FoNet/TV FoNet

Skupština Srbije počela je danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja Vladi Srbije i drugim nadležnim institucijama.

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović pitala je danas premijerku Srbije Anu Brnabić zašto nije prihvatila poziv za sastanak sa Grupom za slobodu medija, dok je poslanik Nove stranke Zoran Živković pitao ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koje su teme i zaključci razgovora predsednika Aleksandra Vučića i američkog diplomate Hojta Jia.

Poslanici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i pokreta Dosta je bilo na današnjoj sednici Skupštine su postavljali pitanja premijerki Srbije Ani Brnabić i ministrima u ime novinara iz Grupe za slobodu medija, koja okuplja novinarska udruženja i organizacije civilnog društva.

Videnović je rekla da su građani svedoci neodgovorne izjave Brnabić, koja je rekla da danas ne postoji problem sa objektivnim novinarstvom, ali da postoji problem sa objektivnim novinarima, čime je ponizila novinare i novinarke, ali i građane Srbije.

Videnović je rekla da su tokom 2013. godine u Srbiji zabeležena 23 slučaja napada, pretnji ili pritisaka na novinare, a ove godine, samo u prvih osam meseci, 54 slučaja.

Ona je pitala ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto policajci u uniformi i u civilu nisu reagovali tokom incidenta na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića 31.maja 2017.godine, da li su napadači u pritvoru i da li je pokrenuta istraga protiv njih.

Videnović je pitala i ko je provalio u stan novinarke KRIK Dragane Pećo.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković pridružio se pitanjima Videnović.

On je pitao ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koje su teme i zaključci razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog diplomate Brajana Hojt Jia koji su obavljeni pre neki dan.

“Šta je uplašilo Vučića pa ćuti o tim razgovorima već nekoliko dana”, upitao je Živković.

Živković je pitao ministra odbrane Aleksandra Vulina kada su migovi doleteli iz Rusije, zašto 20.oktobra nisu leteli na Batajnici, kada i kako je jedan mig odleteo nazad u Rusiju, kada će ti migovi moći da lete i koliko košta “cela igračka oko migova”.

On je pitao Vučića, predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković i ministre da li znaju tekst zakletve koju su sudije Srbi položili pred predsednikom takozvanog Kosova i da li znaju da su se zakleli da će tokom vršenja dužnosti ostati verni Ustavu Kosova.

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović pitao je Gojković zašto nije opomenut i kažnjen šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović “koji je svojim jučerašnjim nastupom u Skupštini Srbije širio ideju fašizma kroz negiranje nacionalnog identiteta Bošnjaka i najgrublje prekršio Ustav i zakone Srbije”.

Imamović je rekao da će podneti tužbu protiv Obradovića i pozvao sve nadležne državne organe da hitno reaguju i obezbede poštovanje Ustava i zakonom zajamčenih prava bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.

On je pozvao Gojković da spreči širenje mržnje u najvišem predstavničkom domu građana Srbije i kazni neprimereno ponašanje poslanika.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić pitao je ministrku pravde Nelu Kuburović da li postoje efikasni mehanizmi za kontrole kako bi se ustanovilo da li su u primeni mere, kao što su praćenje, snimanje ili tajni nadzor komunikacije novinara i da li nadležni organi zloupotrebljavaju svoja zakonska ovlašćenja.

On je pitao ministra sporta Vanju Udovičića šta će preduzeti povodom izbora novog Upravnog odbora fudbalskog kluba “Vojvodina” u koji je, između ostalih, izabran i poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.

Đurišić je rekao da po Zakonu o sportu članovi uprave sportske organizacije ne mogu biti lica koja vrše javnu funkciju, kao ni lica koja vrše funkciju u organu političke stranke.

“Da li uopšte ima smisla usvajanje zakona u Srbiji ako se oni ne poštuju ili ne važe za sve građane”, upitao je on i dodao da brojni zakoni ne važe za članove vladajućih stranaka.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarku pravde Nelu Kuburović kada će se sudovi izjasniti o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima i podsetio da 22.000 porodica ima ove kredite.

“Sudovi koji treba da sude ovim bankarskim klijentima imaju posebne VIP ugovore sa bankama o specijalnim kreditima koji su dostupni samo sudijama u Srbiji da bi sudije izbegavale da sude po zakonu i donesu presude koje moraju biti u korist bankarskih klijenata koji su oštećeni”, tvrdi Obradović.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je Vučića i Brnabić zašto je Vlada dozvolila da američki diplomata Brajan Hojt Ji grubo naruši dostojastvo Srbije.

“Hojt Ji je svojim ultimatumima koje je izneo srpskim zvaničnicima i, u suprotnosti sa diplomatskom praksom i dobrim običajima, stavio do znanja da Republika Srbija treba da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i potpiše pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom”, rekao je Šešelj.

On je pitao i šta sprečava Srbiju da dodeli diplomatski status pripadnicima Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je nadležne u Ministarstvu pravde i republički javnog tužioca Zagorku Dolovac šta će biti preduzeto protiv predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, zbog puštanja braće Mazareku 2002. godine i 104 osuđena albanska terorista kojima je suđeno zbog zločina u Orahovcu.

„Šta će Zagorka Dolovac preduzeti protiv Živkovića za falsifikovanje službenih dokumenata koje je „pustio“ u promet o navodnoj bolesti Slobodana Miloševića“, pitao je Rističević.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pitao je nadležne u Ministarstvu građevinasrtva i Direkciji za građevisnko zemljište i izgradnju Beograda koliko je građane koštao sedam metara visok vrh pilona Mosta na Adi.

„Zašto nikada nije postavljen, da li je istina da prvobitnim projektom on nije bio predviđen, a ni postojećom građevinskom dozvolom“, upitao jne Marković.

On je rekao da se na ovom primeru vidi „sva bahatost i bezobrazluk Đilasovog shvatanja politike i bavljenja ovim poslom“ i ocenio da je „to unapred pripremljena otimačina novca građana“.

Martinović čitao Vučićeve ocene

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović doneo je danas u Skupštinu Srbije svoj indeks i kopiju indeksa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i za skupštinskom govornicom pročitao Vučićeve ocene.

Martinović je, na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije, pozvao poslanika Demokratske stranke Balšu Božovića i šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića da donesu svoje indekse zbog njihovih optužbi da su neki predstavnici vlasti kupili diplome.

Božović je tada predložio Martinoviću da pored indeksa donese svoju i imovinsku kartu Vučića, njegovog brata i svih funkcionera Vlade Srbije.

“Juče sam pozvao Balšu Božovića da ponese svoj indeks. Evo ja sam svoj poneo. Čim se pominju indeksi oni koji stalno pričaju kako smo mi iz SNS pokupovali neke diplome, doktorate, odmah se unervoze. Evo mog indeksa gospodine Božoviću, gde je vaš?”, upitao je Martinović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je nakon toga Martinoviću isključila mikrofon, a Božović je, obraćajući se Martinoviću rekao: ”Sedi dole”.

Martinović se ponovo javio za reč i rekao da je Vučić završio Pravni fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,44, i naveo da je iz predmeta Uvod u pravo, Opšta sociologija, Ustavno pravo, Politička ekonomija dobio ocenu 10.

Opomena Bošku Obradoviću zbog “glupiranja”

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla je danas opomenu poslaniku Dveri Bošku Obradoviću jer se „glupira“ na sednici parlamenta na kojoj poslanici postavljaju pitanja premijerki
Ani Brnabić i ministrima u Vladi Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić došao je do poslaničkih klupi opozicije, gde je razgovarao sa Obradovićem, a Gojković je potom opomenula Obradovića da „ne davi kravatom poslanika SNS. Molim Boška Obradovića da mi ne prilazi, videli smo kako davi poslanika SNS kravatom, ovo je skandal, rekla je Gojković.

Obradović je potom kroz salu prešao do poslaničkih klupa SNS i tu seo da prati sednicu, ali mu je Gojković tada izrekla opomenu. Molim za tišinu, ako treba podeliću 250 opomena, ali ovo će
biti parlament, rekla je Gojković.

Obradović udaljen sa sednice

Predsednica parlamenta Maja Gojković završila je večeras posebnu sednicu na kojoj su članovi Vlade Srbije odgovarali na pitanja poslanika uz zahvalnost većini poslanika koji su, kako je ocenila,
ozbiljno pristupili i ministrima koji su ozbiljno odgovarali na pitanja i izvinila se građanima zbog, kako je rekla „nevaspitanog ponašanja poslanika Boška Obradovića“, kojeg je udaljila sa sednice.

Gojković je tokom završnog komentara poslanika Pokreta za spas Srbije-Nova Srbije Đorđa Vukadinovića, završila sednicu, pošto je u tom trenutku šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović razvio parolu na kojoj je pisalo „Vučić Brat lopovi kumovi“ .

Izričem drugu opomenu poslaniku Bošku Obradoviću, zato što je udario plakatom poslanika Vukadinovića, rekla je Gojković u trenutku dok je Vukadinović iz klupe govorio, a iza njega u klupi skupštinske sale Obradović je držao razvijen transparent.

Vi ste sramota sami za sebe, rekla je Gojković Obradoviću i saopštila mu da je isključen sa sednice.

Ovim smo završili, zaključila je Gojković sednicu i izvinila se građanima Srbije zbog nevaspitanog ponašanja Boška Obradovića na zasedanju. Žao mi je zbog većine poslanika koji su ozbiljno pritupili
poslu, nego smo prisustvovali onom što nije zaslužio parlament, rekla je ona, zahvaljujem se predsednici Vlade i ministrima koji su ozbiljno odgovarali na pitanja, dodala je predsednica skušpštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari