Poslanici postavljali pitanja Vladi 1(arhiva) Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja Vladi Srbije i nadležnim državnim institucijama o nadoknadi štete koja je nastala usled nedavnog nevremena, agrarnom budžetu, slučaju novinara Stefana Cvetkovića, migrantima, učlanjenju Srbije u NATO.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića na koji način će Vlada i resorno ministarstvo nadoknaditi štetu koja je nastala na poljoprivrednim kulturama i usevima u prethodnih nekoliko nedelja, s obzirom da su razmere štete katastrofalne.

On je rekao da su se dosadašnje mere Vlade svodile na sažaljevanje poljoprivrednika, a država do sada nije ništa uradila na ulaganju u prevenciju.

Aleksić je pitao ministra finansija Sinišu Malog dokle će Vlada Srbije da krši Zakon o budžetu i za agrarni budžet izdvaja ispod pet odsto.

On je rekao da je agrarni budžet danas manji nego što je bio 2012. godine.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da nije tačno ono što je naveo Aleksić i pitao nadležne u Ministarstvu poljoprivrede da li je tačno da je za subvencije poljoprivredi 2011. godine izdvojeno 188 miliona evra, a 2016. godine 309 miliona evra, što je skoro duplo više.

On je pitao nadležne u Hidrometeorološkom zavodu da li je tačno da smo ove godine imali rekordnu nabavku raketa za protivgradnu odbranu i da nikada ranije u ovom periodu nije toliko raketa ispaljeno.

Rističević je pitao Vladu Srbije i organe bezbednosti “da li ima određenih paralela između događanja u Ukrajini i Srbiji”.

“Da li ima sličnosti između trovanja bivšeg ruskog špijuna Skripalja sa kampanjom koja se vodila oko trovanja sa navodno zatrovanim vodovodima u Beogradu i u nekim drugim lokalnim samoupravama”, pitao je Rističević.

On je pitao i da li ima sličnosti između nestanka ruskog novinara u Ukrajini i nestanka novinara u Beloj Crkvi.

Poslanica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić pitala je zašto su ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i Vučiću, u slučaju novinara Stefana Cvetkovića, “sumnjivi svi drugi osim članova sopstvene političke partije i članova Vlade” koji pripadaju SNS ili ih je SNS predložila s obzirom da je Cvetković imao javne kontakte sa njima.

Ona je pitala po kom osnovu je Policijska uprava Pančevo podnela krivičnu prijavu protiv Cvetkovića.

Poslanica poslaničke grupe Dveri Marija Janjušević pitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da li je svestan da svojim izjavama o Ukrajini i navodnom teritorijalnom integritetu Ukrajine ugrožava odnose Srbije i Rusije, jer kao što je Krim Rusija, tako je Kosovo i Metohija Srbija”.

Ona je pitala Vučića i da li ostaje pri svom stavu da Srbija neće biti parking za migrante, kao i na koji način će zaštititi interese građana Srbije.

“Migrantima treba pomoći da odu do destinacija na koje su se uputili, ali ne treba biti naivan i nepažljiv prema izjavama zvaničnika EU”, rekla je Janjušević.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj rekao je da se nedavno u javnosti pojavila informacija da Severnoatlantski pakt planira da organizuje u Srbiji klub od 100 uticajnih ljudi u raznim sferama koji bi promovisali učlanjenje Srbije u NATO.

On je pitao nadležne ministre, premijerku Srbije Anu Brnabić i Vučića da li nam se sprema scenario iz Crne Gore gde je odluka o učlanjenju u NATO doneta u Skupštini umesto na referendumu.

Šešelj je pitao kada će Skupština izbaciti poslanika Socijaldemokratske partije Srbije Meha Omerovića iz Odbora za kontrolu službi bezbednosti imajući u vidu kakav je skandal nedavno napravio i time obrukao celu Srbiju.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov tražila je od nadležnih informacije o proceduri zamrzavanja embriona o trošku države i pitala kada će taj proces početi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari