Poslanici usvojili budžet za narednu godinu: Šta kaže Vlada, a šta opozicija 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Poslanici Skupštine Srbije sa 156 glasova za i 58 protiv usvojili su budžet za narednu godinu celini. Tim budžetom, kako je navedeno u zakonu, predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, dok su predviđeni rashodi 2.107,4 milijardi dinara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavljajući budžet, objasnila je da on prati prioritete programa Vlade Srbije od 2022. do 2024. godine, među kojima je glavni cilj da se održi fiskalna stabilnost, sa fiskalnim deficitom od 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Budžet je opet nikad veći, nikad veći za kapitalne investicije, nikad veća ulaganja u zaštitu životne sredine, u energetiku, prosvetu, nauku, inovacije, kulturu i sve ostale segmente društvenog i ekonomskog života. I dalje držimo da deficit pada, kao i javni dug ispod 60 odsto BDP-a,“ rekla je Brnabić.

Ona je tada istakla da će se Vlada i dalje boriti za kontinuirano povećanje plata i penzija i podsetila da će se one od 1. januara u javnom sektoru povećati 12,5 odsto, za vojna lica 25 odsto, a penzije će biti veće 12,1 odsto. Dodala je da će minimalna cena rada biti veća 14,3 odsto, kao i minimalna zarada koja će od 1. januara 2023. iznositi 40.022 dinara.

Poslanici opozicije kritikovali su predlog budžeta, navodeći da je netransparentan i koruptivan, a najviše primedbi bilo je na izdvajanje za izgradnju nacionalnog stadiona, a navođeno je da sa tim novcem može da se izgradi 6 000 vrtića i 2 000 domova zdravlja.

Primedbe su bile i na rekonstrukciju Kluba poslanika, ali i na mala uzdvajanja za obrazovanje. Negodovali su opozicioni poslanici i što se premijerka Ana Brnabić pojavila samo prvog dana rasprave o budžetu i što su budžet „branili“, ministarka poljorivrede ili ministri bez resora.

Opozicija je tokom rasprave koja je trajala pet dana negodovala i što je od 178 amandmana, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odbacio čak 80, a da nisu usledila ni obavezna obrazloženja.

Zbog tih negodovanja, opoziciji su uskraćivane replike , prijave po poslovniku, a zaradili su i veliki broj opomena. Bilo je i zajedničkih protesta opozicije uz podizanje poslovnika o radu ,a naposletku je najavljen i novi vid opozicione borbe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari