Posle današnje tuče u Skupštini Kosova, opet nasilje - opozicija opkolila skupštinsku govornicu 1Foto: Kossev

Nastavlja se sa incidentima u kosovskoj skupštini.

Sukobili su se poslanik PDK Hajdar Bećaj i Haljilj Tači.

Takođe su se sukobili i Rašit Ćaljaj iz PDK, nekadašnji direktor policije i Salji Zuba iz Samoopredeljenja.

Poslanici AAK Time Kadrijaj i Aljana Bitići, bacile su flaše od vode na Gljauka Konjufcu. Predsednik skupštine Gljauk Konjufca je još jednom pozvao obezbeđenje da interveniše, prenosi Ekonomiaonline.

Opozicija blokira rad sednice, dok se predsednik skupštine Gljauk Konjufca oglušuje o zahteve da se sednica prekine.

Poslanici PDK i AAK su okružili govornicu i blokiraju rad, ali se to dogodilo tek nakon što je došlo do novih fizičkih sukoba, dok je Konjufca prvobitno ponavljao poslanicima da prevaziđu ovu situaciju.

Posle nasilnog prekida današnjeg prepodnevnog rada kosovske skupštine, kada je izbila tuča tokom Kurtijevog izlaganja, Konjufca je kazao da je razgovarao sa Kurtijem i da se složio da odustane od svog izlaganja, a da se rad skupštine nastavi sa poslaničkim pitanjima, kao način da se prevaziđe situacija.

Konjufca je pozvao sve poslanike da pokažu mir u teškom danu i time „obraduju sve građane“, umesto da šalju „loš znak za državu“.

Štaviše, Konjufca, koji dolazi iz Samoopredeljenja, koje je bilo poznato upravo po nasilnim prekidima skupštinskih zasedanja, usled korišćenja suzavca u skupštini, tvrdi da su upravo fizičke obračune u kosovskom parlamentu izbegavali od 2001.

„Znamo da smo nova država i da su Skupština i institucije doživele razne peripetije, ali do danas imamo dobar imunitet koji je cenio demokratski svet. Imunitet da smo se ovakvim aktima odupirali od 2001. godine. To je odsustvo fizičkih sukoba. Imali smo probleme drugačije prirode, ali ne i fizičke sukobe. Učili smo s drugim ljudima, pravo od drugih lica i glava. Ovo ne želimo nikome. To je ponašanje o kom će građani prosuđivati i ne bih voleo da se ponovi u ovoj Skupštini”.

Međutim, nije bilo tako.

Poslanici PDK su se popodne pojavili ponovo sa banerima „Zdravo“, kao podsmeh i znak protest nakon objavljenih snimaka razgovora šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja Mimoze Kusari Ljilje i poslanika Srpske liste Slavka Simića u kojem na srpskom razgovaraju o svojoj saradnji. Mogle su da se vide i slike „Pinokio“ Kusari Ljilje i Kurtija sa dugačkim nosevima.

Takođe je došlo i do fizičkog obračuna u holu skupštine prethodno, izvestili su mediji u Prištini.

Sukobi su se dogodili i u prepodnevnom radu sednice, tokom Kurtijevog izlaganja o krizi, ali i njegovim, kako predstavlja, uspesima na Severu.

Kao glavni povod za sukobe predstavljeni su upravo snimljeni razgovori Simića i Kusari Ljilje, a to sve dolazi usred onog, što opozicija predstavlja kao kompromitaciju partnerstva sa međunarodnom zajednicom, usled odbijanja kosovskog premijera da posluša zapad i deeskalira krizu na Severu kroz plan od tri tačke.

Američki ambasador se još jednom oglasio danas, rekavši da nasilju nije mesto u skupštini, te da nasilje nije inače prihvatljivo kao sredstvo za neslaganje u mišljenjima.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu, a oglasio se i Edi Rama.

„Da li možete da zamislite kako se osećaju saveznici i prijatelju Albanaca i Kosova kada vide da se Abanci hvataju za gušu i to tamo gde je potrebno da se bori rečima i idejama?“ – poručuje albanski premijer.

Samoopredeljenje i PDK se kroz zasebna saopštenja uzajamno optužuju za odgovornost za današnje događaje, dok je Samoopredeljenje ponosno na svog lidera.

„Neustrašivi pred zločinom već 20 godina“, pohvalilo se Samoopredeljenje uz video, gde obezbeđenje okružuje premijera koji mirno posmatra sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari