Posle referendum u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu: Odmeravanje koalicionih snaga 1Foto: Senad Župljanin

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu objavljeni su konačni rezultati izjašnjavanja na referndumu o potvrđivanju akta promene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Najviši državni zvaničnici, u javno iznetim stavovima, zadovoljni su postignutim rezultatima. U prvom planu je procenat, kojim su građani „odobrili“ ustavne promene,a iza je izlaznost.

Naviknuta država da joj iz tri sandžačke lokalne zajednice, sa većinskim bošnjačkim stanovištvom, stižu pune kutije, od 50 do 70 i više, glasova, ovog puta morala je da guta knedlu. Doneli su očekivani rezultati „ZA“, ali je izostala poželjna izlaznost.

Posebno što se radi u sredinama, gde lokalnu vlast predvode tri najveće bošnjačke partije, koje su u koaliciji sa SNS od lokalnog do republičkog nivoa.

U ove tri opštine bilo je otvoreno 227 glasačkih mesta, a pravo glasa imalo je 147.733 građana.

Najbolji rezultati postignuti su u Sjenici. Na 68 biračkim mesta moglo je da glasa 26.989 birača. To pravo iskoristilo je 15. 685 ili skoro 58 odsto glasača.

Za potvrđivanje akta o promenama Ustava glasalo je 14.8o6 ili 94,4 odsto od ukupnog broja izašlih, a protiv se izjasnilo 803.

U sjeničkoj opštini, posle lokalnih i parlamentarnih izbora 2020., vlast predvodi Stranka pravde i pomirenja (SPP), koalicioni partner SNS i na lokalu i na državnom nivou.

Novi Pazar, kao najveći grad u ovom regionu, po izlaznosti je u sredini.

U birački spisak je upisano 89.045 glasača i još 11.185 bilo je u biračkim spiskovima iz 6 kosovskih opština (Peć,Prizren, Orahovac, Istok, Kula i Gora), pa je ukupno pravo glasa imalo 100.240 građana.

Od ukupnog broja upisanih za glasanje, na referendum je izašlo 33.241 ili 33,48 odsto.

Za promene u Ustavu izjasnilo se 29. 389 ili 88,41%, a protiv je bilo 3.852 (11,59 procenata).

U ovom gradu vlast predvode koalicije okupljene oko Sandžačke demokratske partije .69republičkoj vlasti.

U tutinskoj opštini je zabeležena najniža izlaznost od samo 12,2 odsto.

Tamo je, na 61 glasačkom mestu, moglo da glasa 31699 birača, a izašlo je 3.883.

U odnosu na broj izašlih i glasalih za ustavne promene, u opštini Tutin su postignuti dobri rezultati. Od 3.883 izašlih „ZA“ je glasalo 3.599 ili 92,6 odsto, a protiv je bilo 284.

U toj opštini, od 1996.godine, lokalnu vlast predvodi SDA Sandžaka. Na poslednjim izborima, pre godinu i po dana, izgubila je apsolutnu vlast, pa je tanku većinu formirala zahvaljujući odborniku SNS, a kasnije su im se pridružila i dva odbornika SDP.

SDA Sandžaka nije u koaliciji sa „naprednjacima“ na državnom nivou.

Predsednici izbornih komisija u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, tvrde da je glasanje proteklo u skladu sa zakonom i da nije bilo primedaba.

U sve tri opštine, od ukupnog broja upisanih u birački spisak, na glasanje je izašlo 52,809 ili 35,7 odsto birača.

I za ove tri lokalne zajednice referendum je vio generalna proba pred parlamentarne i predsedničke izbore.Treba da se vidi ko ima veću snagu „dbeli zimski minus“, „tradicija da se u kasnim popodnevnim atima izlazi na birališta“ ili pozivi bošnjačkih političkih prvaka da se izlazi na referendum i da se on bojkotuje.

Na nedeljno glasanje lideri SDP,SDPS i SPP, njhovi narodni poslanici i drugi visoki funkcioneri, u prepodnevnim satima, su obavljali građansku dužnost i sa birališta apelovali na svoje pristalice da izađu i glasaju za ustavne promene „jer je to korak bliže Evropskoj uniji“.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, juče, je svoje članove i simpatizere i ostale građane Sandžaka i Srbije, sa Facebook profila pozivao da ne izlaze na glasanje, da ne daju „legitimitet kriminalu i korupcionaškim aferama u kojima je ogrezla vlast“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari