Postizborna kombinatorika za Nacionalni savet Albanaca na jugu Srbije 1Pobednički dvojac PDD:Ragmi Mustafa i Šaip Kamberi. Foto:Lična arhiva

Prema nezvaničnim rezultatim Republičke izborne komisije (RIK), najveći broj glasova za novi sastav Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) osvojila je lista Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, koja, međutim, neće moći samostalno da upravlja ovim organom albanske nacionalne zajednice.

Kamberijev PDD osvojio je 4.100 glasova ili 32,63 procenta. PDD je za dve stotine glasova izgubio u Preševu gde je Alternativa za promene (AP) aktuelnog predsednika opštine Šćiprima Arifija pobedila sa 2.300 glasova birača.

U sve tri opštine na jugu Srbije (Bujanovcu, Preševu i Meveđi) Partija za demokratsko delovanje ima najveći broj glsova koji joj donose pet od 15 mesta u Nacionalnom savetu Albanaca.

Druga partija po ukupnim rezultatima je Alternativa za promene (AP) Šćiprima Arifija koja je dobila 25,38 procenata glasova birača.

Pokret za demokratski progres (PDP) osvojio je 20,5 procenata, Demokratska partija (DP) 12,95 i Demokratska partija Albanaca (DPA) 8,21.

Iz PDD koju predvodi Narodni poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, proglasili su pobedu na izborima za NSA, a njihov kandidat za drugi mandat na funkciji predsednika Ragmi Mustafa najavio je da će „nakon konačnih rezultata“, započeti pregovore sa tri stranke koje bi mogle da imaju svoje predstavnike u NSA.

-To su Pokret za demokratski progres (PDP), Demokratska partija (DP) aktuelnog predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, kao i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe iz Preševa – naveo je Mustafa za portal Danasa.

Po strani ostaje samo stranka aktuelnog predsednika optine u Preševu Alternativa za promene (AP) Šćiprima Arifija, koja je i na parlamentarnim izbrima u aprilu ove godine bila politički protivnik Kamberijevom PDD.

Nacionalni savet Albanaca (NSA) broji 15 članova. Većina bira predsednika. PDD-u su neophodna još tri mandata za većinu u donešonju odluka, kao i za izbor predsednika. Najbliži politički saveznik najstarijoj albanskoj partiji na jugu Srbije je Demokratska partija Nagipa Arifija, pa potom DPA uvek politički „nepredvidljivog“ Ragmija Mustafe iz Preševa.

Partija za demokratsko delovanje (PDD) poučena kampanjom za izbor narodnog poslanika, gde je tek posle čak pet ponovljenih glasanja poslanički mandat pripao Šaipu Kamberiju, najorganizovanije je odradila kampanju za NSA, ali je isto tako upečatljiv rezultat Alternative za promene Šćiprima Arifija, koji je bliži Beogradu nego Prištini po svojim političkim stavovima.

U političkom „kopernikanskom obrtu“ koji je među političkim analitičarima untar albanskog političkog tela ipak „malo ostavraljiv“, moguće je da Arifi zajedno sa druge tri partije formira većinu u novom sastavu NSA, ukoliko PDD ne uspe da postigne dogovor sa onim koji će biti njihovi partneri u pregovorima.

-Albanci su pokazali slabije interesovanje za izbore za NSA. Manje je bilo i medijskog interesovanja medija u Prištini za njihov ishod. U svakom slučaju pregovori će pokazati pravi omer i raspoloženje političara u aktuelnom odnosu zbivanja i pregovora na relaciji Priština – Beograd – Brisel – kaže za portal Danasa Jeton Ismailji, urednik portala na albanskom FOLonline.

Predstavnici Radnih tela RIK za sprovođenje izbora za NSA u opštinama Bujanovac i Preševo Naim Redžepi i Hevzi Ramadani saglasni su u svojoj oceni za portal Danasa, da su izbori „prošli bez većih problema i uz manje interesovanje birača“, osim incidenta koji se desio u Samoljici kod Bujanovca na biračkom mestu 17 gde je razbijena glasačka kutija pa je posle pauze glasanje nastavljeno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari