Postoji namera vlasti da se odgovornost prebaci na opoziciju: Robert Kozma o funkcijama opozicije u odborima Skupštine 1Foto: Ne davimo Beograd

Srpska napredna stranka je pokušala da kreira narativ u javnosti da su se oni odrekli sopstvenog učešća u odborima i omogućili opozicionim akterima da budu članovi više odbora nego što im pripada – kaže za Danas Robert Kozma iz Ne davimo Beograd.

Sagovornik Danasa, koji je budući član Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, kaže da nema nikakve iluzije o vladajućem režimu, jer je uveren „da se promene započinju smenom ovog režima”.

– Mi ćemo i na sednicama na odborima Narodne skupštine zastupati naše politike za zaštitu životne sredine, smanjenje socijalnih nejednakosti i za vraćanja institucija građanima, bez obzira što vlast ima većinu u svim odborima – kaže Kozma.

Kako dodaje, Srpska napredna stranka je pokušala da kreira narativ u javnosti da su se oni odrekli sopstvenog učešća u odborima i omogućili opozicionim akterima da budu članovi više odbora nego što im pripada.

– I to su predstavili kao da se odriču neke sopstvene imovine, kao da je to lično njihovo i da im je ostalo u porodici. A zapravo se radi o sasvim normalnoj parlamentarnoj praksi da svi poslanici učestvuju u radu skupštinskih radnih tela, proporcionalno veličini poslaničke grupe, jer su legitimni predstavnici građana koji su ih birali. Shodno tome, dobra parlamentarna praksa je i da opozicione poslaničke grupe predsedavaju određenim odborima – smatra sagovornik Danasa.

Međutim, napominje on, znajući vladajući režim, sa razlogom se u javnosti rađa sumnja da se ovde ne radi o dobroj parlamentarnoj praksi, nego o simuliranju iste ili čak o nameri da se za određene teške odluke, suočavanje sa potencijalnim krizama ili neuspesima pogrešnih politika, odgovornost prebaci na opoziciju.

– Ono što se uvek mora imati u vidu jeste da većinu u skupštinskim odborima ima vladajući režim i da ne mogu pobeći od posledica njihovih loših politika, zaključuje sagovornik našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari