Premijer Kosova Hašim Tači, šef Unmika Joakim Riker i komandant Kfora Gzavije De Marnak rekli su juče da preduzimaju sve neophodne mere kako bi naredni period, u kojem se očekuju odluke o statusu Kosova, protekao u mirnoj bezbednosnoj atmosferi. Tači, Riker i Marnak na zajedničkom sastanku u Prištini raspravljali su o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Premijer Kosova Hašim Tači, šef Unmika Joakim Riker i komandant Kfora Gzavije De Marnak rekli su juče da preduzimaju sve neophodne mere kako bi naredni period, u kojem se očekuju odluke o statusu Kosova, protekao u mirnoj bezbednosnoj atmosferi. Tači, Riker i Marnak na zajedničkom sastanku u Prištini raspravljali su o bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Premijer Kosova je rekao da postoji preventivni plan kojim će se osigurati bezbednost na Kosovu i dodao da će se sve aktivnosti vlade Kosova odvijati u koordinaciji s međunarodnim faktorima.
„Potpuno smo angažovani u cilju poštovanja i garantovanja teritorijalnog integriteta Kosova, koji je neprikosnoven. Nastavićemo saradnju s međunarodnim faktorima na Kosovu kako bi sve aktivnosti bile koordinirane i kako bismo finalnu fazu statusa prošli mirno“, rekao je Tači i dodao da je uveren u „zajednički uspeh“. Tači je pozvao građane da pokažu visok stepen odgovornosti i da sarađuju sa organima reda. On je takođe naveo da će na Kosovu biti poštovana prava manjina i ocenio da je „poštovanje tih prava ključ uspeha kako bi nezavisno Kosovo imalo dobar početak“. On je dodao da veruje da su „stanovnici Kosova shvatili da je i njihova odgovornost da ovaj period prođe u dobroj atmosferi“. „Deo te atmosfere jeste da se nastavi saradnja s manjinskim zajednicama i da se one uvere da su deo ovog procesa, kao i da Kosovo nema samo demokratsku budućnost, već i multietničku“, rekao je Riker. Komandant Kfora Gzavije de Marnak je rekao da je Kosovo za Kfora jedna teritorijalna celina i da je misija NATO snaga da očuvaju mir na celoj njegovoj teritoriji. General Marnak je pozvao građane da sarađuju sa Kforom, Unmik policijom i Kosovskom policijskom službom u cilju „očuvanja mira i stabilnosti za sve građane Kosova“. Na Kosovu se trenutno nalazi više od 16 hiljada pripadnika NATO snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari