Povećan broj srpskih vojnika u borbenoj grupi Helbruk u kojoj su pripadnici iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Ukrajine i Srbije 1Obuka jedinice VS za mirovnu misiju u Libanu Foto: Vojska Srbije

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je danas predlog Vlade o izmenama Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane, kojim se predviđa da se broj pripadnika u međunarodnim misijama sa sadašnjih 700 poveća na 800.

Povećanje se odnosi na učešću borbenim grupama Evropske unije za upravljanje krizom, za šta bi bio upotrebljen jedan vod Vojne policije, sa pratećim oficirima i logistikom.

Srbija je u tom procesu učestvuje od 2015. godine, a državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović je objasnio da se u toj „borbenoj grupi Helbruk“, koju čine pripadnici vojski Bugarske, Rumunije, Grčke, Ukrajine i Srbije, uvek može odustati i povući svoje pripadnike ako se proceni da to angažovanje nije u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

On je naveo kako je potrebno imati jedinica Vojne policije koja bi bila spremna da u roku od pet do 10 dana ode na krizno područje.

Odbor je usvojio i predlog za angažovanje Vojske Srbije u mirovnoj misiji UN u Mozabmiku, gde bi, kako je navedeno, otišla „do dva oficira“ VS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari