Miloš Vučević poslanicima saopštio u kojim sve mirovnim misijama učestvuje Vojska Srbije 1Foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da angažovanje pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije predstavlja značajan element spoljne politike i konkretan doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

„Republika Srbija učešćem u multinacionalnim operacijama dokazuje da je aktivni činilac očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, potvrđuje sopstveni ugled i jača poverenje u Vojsku Srbije u međunarodnom okruženju. Na ovaj način jača vlastite odbrambene kapacitete i nacionalnu bezbednost“, rekao je Vučević u Skupštini obrazlažući izmene i dopune Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane u 2023. godini planiralo nastavak angažovanja u četiri mirovne opreracije Ujedinjenih nacija na Kipru, u Libanu, na Bliskom istoku i u Centralnoafričkoj Republici, kao i u tri mirovne operacije Evropske unije – dve u Somaliji i jednoj u Centralnoafričkoj Republici.

Prema njegovim rečima, planiran je i nastavak učešća pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u mirovnoj operaciji na Kipru, kao i pripadnika Ministarstva pravde u mirovnoj operaciju u Južnom Sudanu.

Govoreći o razlozima za donošenja izmene i dopune Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije, Vučević je naveo da se u periodu od stupanja na snagu te Odluke ukazala potreba da pripadnici Vojske pored misija-operacija i humaniratnih operacija navedenih u toj Odluci učestvuju i u Vojnoj misiji Evropske unije za obuku u Mozambiku i operaciji nezavisne međunarodne mirovne organizacije Multinacionalne snage i posmatrači na Sinajskom poluostrvu i u borbenim grupama Evropske unije za upravljanje kriznim situacijama HELBROK.

„Razlog za donošenje predložene Odluke, posebno kada je u pitanju borbena grupa Evropske unije HELBROK, sadržan je u potrebi brzog odlučivanja o angažovanju i razmeštanja snaga Vojske Srbije u kratkom roku, pet do deset dana, te je neophodno blagovremeno obezbediti saglasnost Narodne skupštine“, rekao je Vučević.

On je rekao da je do sada bilo predviđeno učešće do 700 pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u toku godine, a izmenama Odluke planirano je angažovanje do 800 osoba.

Za sprovođenje predložene izmene i dopune Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije sredstva su obezbeđena u budžetu za 2023. godinu u iznosu od 1.506.878.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari