Poverenica: Moramo da podnesemo i kada nam EU konstatuje da nešto nismo dobro uradili 1Foto: FoNet/Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da razume negativan odnos gradjana po pitanju članstva Srbije u Evropskoj uniji i istakla da taj odnosi mora zajednički da se popravlja.

„Ne možemo iz Evrope da uzimamo samo ono što nam se sviđa, već moramo da podnesemo i kada nam se u izveštaju konstatuje da nešto nije dobro urađeno, da treba da popravimo. Ne možemo smo da uživamo ekonomske i socijalne dobrobiti, već da se koncentrišemo i na ono što nije dobro i da to prihvatimo“, rekla je Janković za Radio-televiziju Srbije.

Prema njenim rečima, svako novo proširenje u Evropskoj uniji donelo i neke dobre stvari, ali i unosilo krize.

„Zato i razumem da je EU sada oprezna kada je u pitanju novo članstvo. Sa druge strane, to kod naših gradjana, videli smo poslednje istraživanje, stvara odbojnost i zato smo imali pad poverenja u EU“, kazala je poverenica.

Ona je istakla da je Srbija na migrantsku krizu 2015. godine odgovorila mnogo bolje od većine država i pokazala lice humanosti i solidarnosti, odnosno „svoje najbolje evropsko lice“.

Ocenila je da je Srbija upravo time, kao i mnogo puta pre toga, pokazala da može da budemo deo rešenja, da budemo kredibilna članica EU.

Dodala je da se povereniku za zaštitu ravnopravnosti do sada se niko od Rusa i Ukrajinaca koji u Srbiji pokušavaju da nastave život nije obratio da je imao problem.

„Mi ćemo uskoro da ih obiđemo i vidimo da li postoji neki problem i nešto što bi zavredjivalo neku preporuku od strane institucije koju vodim“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.