Poverenica: Na ostvarivanje ljudskih prava ne sme pasti senka 1Brankica Janković: Foto BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana ljudskih prava izjavila je da se ne sme dozvoliti da padne senka na poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava i dostojanstvo svakog pojedinca.

U saopštenju Poverenica navodi da su „i pojedinci i društvo suočeni sa globalnim pozivom na buđenje da se objedine snage i stvori nova vizija boljeg, prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbednijeg sveta, u kojem niko neće biti ostavljen po strani“.

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava Janković je u Zaječaru razgovarala s predstavnicima organizacija Društvo Roma-Zaječar i Timočki omladinski centar.

Tokom sastanaka poverenica je istakla da su se Romi i Romkinje suočavali i pre pandemije s velikim teškoćama, kao što je visoka stopa siromaštva, život u neformalnim uslovima i nestandardizovanim naseljima a da je još teže postalo tokom pandemije.

„Većini dece romske nacionalnosti tokom pandemije, usled nedostatka uslova, onemogućeno je praćenje nastave na daljinu zbog čega je institucija poverenika tokom vanrednog stanja podnela nekoliko preporuka mera“, navodi se u saopštenju Poverenice.

Ona je ukazala na negativan uticaj diskriminacije na društvo, da je diskriminacija pretnja demokratiji, a predstavnike udruženja pozvala je da ohrabre ljude iz svoje okoline da prijave diskriminaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari