Poziv raseljenima da izađu na izbore na Kosovu i Metohiji 1Kosovski izbori Foto: Aleksandar Arsenijević (KoSSev)

Gradska uprava Užica je pozvala interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, koja žive u Užicu, da izađu na lokalne izbore na KiM koji se pdržavaju u nedelju 17. oktobra.

„Zainteresovani se, do 15.  oktobra, mogu javiti na broj telefona 0800-201-011. Apel svim raseljenim licima upućen je od građana sa Kosova i Metohije, kako bi se odzivom na izbore dodatno podstakao opstanak srpskog stanovništva u tim područjima“, navedeno je u saopštenju Grada Užica.

Kkao je ranije javljneo, Centralna izborna komisija Kosova (CIK) potvrdila je učešće na lokalnim izborima za 90 političkih subjekata, od toga 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedne koalicija i 23 nezavisna kandidata. Pravo glasa na lokalnim izborima ima 1.885.448 birača.

Od ukupno 35 kandidata za gradonačelnike u 11 opština sa većinski srpskim stanovništvom, 19 su Srbi, od njih tri žene. Od 167 kandidata za predsednike 38 opština na Kosovu, samo je 13 žena.

CIK je potvrdio listu od 15.577 birača koji će, svoje pravo glasanja ostvariti iz inostranstva putem pošte.

Kosovski Srbi će imati mogućnost da sa 18 listi biraju svoje kandidate u 21 opštini, u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina. Srpska zajednica sa severa Kosova (opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) treći put će učestvovati na lokalnim izborima, koje organizuju vlasti Kosova.

Zvanično je izborna kampanja započela 16. septembra 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari