Predizborna tišina na Kosovu počinje večeras 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predizborna tišina pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu počinje večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju 14. februara.

Tokom desetodnevne predizborne kampanje u srpskim sredinama nije bilo mitinga i većih skupova.

Predstavnici tri srpska politička subjekta, “Srpske liste” i građanskih inicijativa “Za slobodu, pravdu i opstanak” i “Srpskog demokratskog saveza”, kampanju su uglavnom vodili od vrata do vrata.

U tome su sudeći po fotografijama sa društvenih mreža, prednjačili predstavnici Srpske liste, koji kod građana nisu išli praznih ruku – pored kesa sa promotivnim materijalom, neki građani su dobili i pakete sa hranom i higijenskim sredstvima, javlja Glas Amerike.

Pored kesa i paketa s vremena na vreme bilo je, kako kaže urednik RTV KIM Goran Avramović, i sporadičnih obećanja.

„Što se Srpske liste tiče to je dakle obećanje da će nastaviti da se oslanjaju na državu Srbiju, a što se ostale dve političke opcije tiče to su ugavnom bombastična obećanja, bez mnogo objašnjenja o tome kako će promeniti sve ili unaprediti zdravstvo i školstvo što smo imali prilike par puta da čujemo“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

U medijima nije bilo specijalnih emisija, debata, niti suočavanja predstavnika srpskih političkih predstavnika koji učestvuju na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

„Ja mogu da kažem samo u ime RTV KIM da se nama nijedna od tri političke opcije kosovskih Srba nije javila da iskoristi onaj obavezni besplatan termin koji smo u obavezi po zakonu da im omogućimo. Dakle ni tih 15 minuta slobodnih nisu želeli da iskoriste.

Bojim se da oni ne shvataju zapravo da bi bilo sasvim u redu da građanima približe šta je to što nameravaju da rade u narednom nekom periodu, naročito ako budu deo vlasti. Jednostavno nisu raspoloženi da slušaju pitanja i nisu raspoloženi da slušaju teška pitanja, na koja moraju dati ozbiljne odgovore, rekao je Avramović.

Analitičar Fatmir Šeholi za Glas Amerike je rekao da se kampanja među albanskim političkim partijama uglavnom svodila na prazne priče i obećanja.

“Treba da kažemo da smo malo čuli neke nove ideje od svih lidera svih albanskih političkih partija, izuzev Samoopredeljenja i gospodina Kurtija, koji je dao neke nagoveštaje u tom socijalnom aspektu da se pomaže ljudima, posebno majkama i ženama“, rekao je Šeholi.

Potom smo takođe imali iz Demokratskog saveza Kosova obećanja da će 2021. godine biti liberalizacija viza. Imali smo mnogo više istraživanja koliko će ko da dobije poslanika i kako će izgledati saziv nove Skupštine Kosova, nego što smo imali obećanja neka koja su korektna, konkretna i da bi narod znao za koga da glasa, ocenio je on.

Prema rečima Šeholija, ni u albanskim medijima, za razliku od ranijih kampanja, nije bilo suočavanja i detaljnog predstavljanja programa od strane albanskih i drugih političkih subjekata.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani u nedelju 14. februara. Biće to osmi parlamentarni izbori nakon sukoba 1999. godine na kojima će pravo glasa imati 1.794.862 birača.

Na izborima učestvuje 28 političkih subjekata – 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari