Predizborni raskol u POKS-u politički motivisan ili posledica ličnih sukoba? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na dve izborne skupštine Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) koje su održale dve različite struje u ovoj stranci tokom prethodna dva dana, izbrana su dva rukovodstva – jedno na čelu sa dosadašnjim predsednikom Žikom Gojkovićem, drugo na čelu sa Vojislavom Mihailovićem, bivšim gradonačelnikom Beograda, tadašnjim članom Srpskog pokreta obnove.

Koje od dva rukovodstva je legitimno, verovatno će morati da presudi i odluči Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Upravni sud ukoliko neka od frakcija odluči da pokrene spor, kao što se najavljuje.

Šta je glavni uzrok podela, u jeku izborne kampanje koju je POKS pokrenuo, sem optužbi na račun Gojkovića da sarađuje sa SNS kao neposrednog povoda, nije jasno.

Ono što se može čuti u političkim krugovima bliskim POKS-u, jeste da napadi i podmetanje afere zapravo dolaze iz SNS koja se boji da će joj POKS uzeti jedan manji, ali ne beznačajan, deo glasačkog tela koje je tvrđe desno orjentisano, koje SNS održava još iz radikalskog perioda. Takođe, nezvanično se govori i da postoji lični sukob između lidera dve struje – Žike Gojkovića i Vladimira Jelića koji su i kumovi, ali više nisu u dobrim odnosima.

Raskol u POKS-u počeo je nakon što je javnosti obelodanjeno da je, u tom trenutku jedini i legitimni predsednik POKS-a Žika Gojković, angažovan na funkciji člana odbora direktora firme M-tel, crnogorske pridružnice državnog Telekoma Srbija, zbog čega su iz opozicionih političkih krugova stigle optužbe da je to dokaz saradnje Gojkovića i POKS sa aktuelnim režimom Aleksandra Vučića. Gojković je na ovo odgovorio za medije odbacujući optužbe, uz potvrdu da jeste član pomenutog odbora M-tela, ali da to nikako ne znači njegovu bliskost sa SNS.

On je istakao i da je nadoknada za članstvo u tom odboru nešto više od 50.000 dinara, te da je on  te prihode uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, u skladu sa zakonom. Mediji su pak, utvrdili da u registru Agencije ovi prihodi i funkcija Gojkovića nisu evidentirani, ali on ističe da je to posledica neažurnosti ili greške u Agenciji, te da ih je prijavio jop odavno.

Ipak, zbog svega ovoga, Gojkovićeva stranka odlučuje da ga isključi kao člana i zakaže izbor novog rukovodstva. Deo članova stranke održao je prekjuče u Topoli izbornu skupštinu na kojoj je Gojković ponovo izabran za predsednika ali uz osporavanje dela članstva.

Predizborni raskol u POKS-u politički motivisan ili posledica ličnih sukoba? 2
foto: POKS Kragujevac

Miloš Parandilović, izabran kao zamenik predsednika POKS-a uz Gojkovića, rekao je da je jedina legitimna izborna skupština ona koju sazove Glavni odbor i da će slučaj završiti na Upravnom sudu.

– Sve što smo uradili je pravno valjano i po statutu, a pučisti za početak i takozvanu skupštinu nisu zakazali po statutu jer je Glavni odbor, a ne novosadski ,jedini stranački organ koji može da zakaže izbornu skupštinu. Zbog svega navedenog očekujemo brzo rešenje spora i svaka odluka koja ne bi priznala skupštinu u Topoli bila bi izvesno politički motivisana – zaključio je Parandilović.

Druga struja održala je juče izbornu skupštinu, predvođena Vladimirom Jelićem, funkcionerom POKS-a u Novom Sadu, koji je inače i Gojkovićev kum, ali je stao uz Vojislava Mihailovića, koji je tom prilikom izabran za predsednika stranke.

Struja oko Žike Gojkovića već je najavila da će podneti krivične prijave za zloupotrebu pečata, imena i simbola stranke, nakon što su isti korišćeni juče za održavanje druge izborne skupštine.

Nakon tog događaja saopšteno je da je jednoglasno za predsednika stranke izabran Vojislav Mihailović, bivši gradonačelnik Beograda iz vremena vlasti Srpskog pokreta obnove (SPO) i unuk Dragoljuba Draže Mihailovića.

Predizborni raskol u POKS-u politički motivisan ili posledica ličnih sukoba? 3
foto EPA-EFE/PAUL BUCK

U njihovom saopštenju navodi se da je ova izborna skupština dobila podršku NjKV Princa Vladimira Karađorđevića, kao i delegacije DSS, koalicionih partnera sa kojima je POKS najavio izlazak na predstojeće izbore. Sa ovog skupa data je podrška kandidaturi Miloša Jovanovića, ispred koalicije NADA, za predsednika Srbije.

Demokratska stranka Srbiji niti iko od njenih funkcionera nije se oglašavao o ovom pitanju, a lider DSS i predsednički kandidat koalicije NADA, tokom jučerašnjeg dana isključio je telefone i bio nedostupan za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari