Predsedavajući OEBS Bujar Osmani: Važno je smanjiti tenzije na terenu na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani ukazao je danas u Prištini na neophodnost smanjenja tenzija na severu Kosova kako bi briselski dijalog mogao da bude nastavljen.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa ministarskom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom, Osmani je rekao da OEBS podržava dijalog Beograda i Prištine kao proces koji doprinosi regionalnoj stabilnosti i pozvao obe strane „da idu napred“.

„Kao što sam rekao i u Srbiji, važno je smanjiti tenzije na terenu na severu Kosova i dati prostor procesu političkog dijaloga. OEBS je spreman da podrži primenu dogovora postignutih u okviru dijaloga“, kazao je Osmani, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Osmani, koji je danas na Kosovu u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, rekao je da će brža integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju doneti i veći napredak država tog regiona.

„Za nas je ključno da okrenemo sledeću stranicu i da zajedno vidimo budućnost. Trebalo bi da predstoji pokušaj regionalne saradnje. Dijalog u regionu je uvek bio plodonosan. U Severnoj Makedoniji dijalog je ponudio dobar put da idemo napred, uprkos izazovima“, kazao je Osmani.

Naveo je da standardi OEBS-a treba da budu ključan izvor institucijama Kosova u osmišljavanju i sprovođenju reformi i dodao da su „kosovske institucije i zajednice ostvarile značajan napredak u promovisanju funkcionalnih, demokratskih institucija, ljudskih prava i vladavine prava“.

Osmani, koji je u Prištinu doputovao iz Beograda, sastao se i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, a razgovaraće i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Podsetimo, pripadnici Kosovske policije okružili su danas pre podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu.

Srbi iz tih gradova, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se u pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari