Predsednica Grčke u poseti Beogradu: Stav države po pitanju Kosova ostaje isti 1Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti“.

„Istovremeno, Grčka, pored svog dobro poznatog stava o statusu Kosova i verna svojoj politici na zapadnom Balkanu, sledi pragmatičan i konstruktivan pristup u odnosu na Kosovo, koji ima za cilj jačanje stabilnosti i sugirnosti, kao i sveukupni pomak ka EU integracijama celog regiona, što i jeste naš strateški cilj“, rekla je Sakelaropulu za list Politika.

Ona je navela da je „integracija regiona zapadnog Balkana u EU obostrao korisna investicija strateške prirode, kako za zemlje članice EU, tako i za zapadnobalkanske partnere“.

„To je stav koji Grčka decenijama dosledno zastupa i promoviše. EU nije potpuna bez zapadnog Balkana“, rekla je Sakelaropulu.

Sakelaropulu će u boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji od 27. do 29. marta 2023. godine, a domaćin će joj biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je danas iz Vučićevog kabineta.

Svečani doček predviđen je 28. marta ispred Palate Srbija, a potom slede razgovori Vučić-Sakelaropulu i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Grčke.

Vučić i Sakelaropulu će se posle sastanka održati zajedničku konferenciju za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari