Predsednik Gane: Pokret nesvrstanih zemalja bitan jer štiti interese zemalja u razvoju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado izjavio je u Beogradu da je Pokret nesvrstanih zemalja bitan u 21. veku kao što je bio i u prethodnom jer štiti interese zemalja u razvoju.

Na Sastanku na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Akufo-Ado je rekao da su mir, dalji ekonomski razvoj i očuvanje nezavisnosti zemalja i njihovog dostojanstva glavni ciljevi te organizacije.

Akufo-Ado, jedini strani šef države na skupu u Beogradu, kazao je da se Gana od osnivanja Pokreta 1961. drži njegovih glavnih principa, među kojima su poštovanje teritorijalnog integriteta i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

„Verujemo u snagu Pokreta, u smislu pridržavanja principa koje su utemeljili njegovi osnivači. Uticaj pandemije korona virusa na populaciju je bio zaista jak i zbog toga moramo da stojimo rame uz rame, ne smemo da propustimo priliku da donesemo dalekosežne odluke radi izgradnje ravnopravnijeg sveta koji se zasniva na jednakosti suverenih zemalja“, naveo je Akufo-Ado.

Uz Jugoslaviju, Egipat, Indiju i Indoneziju, Gana je jedan od pet inicijatora Pokreta nesvrstanih zemalja.

Među učesnicima prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, u Beogradu 1961. godine, bio je i prvi predsednik Gane Kvame Nkrumah, čija je ćerka deo delegacije te zemlje na skupu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari