Turski ministar: Ključni principi Pokreta nesvrstanih zemalja i danas veoma bitni 1Mevlut Čavušoglu Foto: EPA /NATALIA KOLESNIKOVA/ POOL

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je u Beogradu da su ključni principi Pokreta nesvrstanih zemalja, ustanovljeni pre 60 godina, i danas veoma bitni.

Na plenarnoj sesiji sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Čavušoglu, ministar zemlje članice NATO-a, rekao je da su u središtu tih principa borba protiv ekonomskih nejdnakosti u svetu i multilateralni pristup rešavanju globalnih problema.

„Nejednakosti se i dalje povećavaju širom sveta, sve je veći tehnološki jaz između razvijenih i manje razvijenih zemalja. Hladni rat je završen, bipolarni svet se pretvorio u multipolarni, zbog čega su izazovi mnogo složeniji, ali glavni principi deklaracije iz Beograda ostaju veoma relevantni i bitni“, kazao je Čavušoglu.

Čavušoglu učestvuje na skupu, a dobio je i priliku da se obrati u prvom delu plenarne sesije, uprkos činjenici da je Turska članica NATO-a, jednog od dva vojna bloka zbog kojih je Pokret nesvrstanih zemalja uspostavljen 1961. kao protivteža.

Predsedavajući Pokretu nesvrstanih zemalja, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je Turska „jedina zemlja koja kao posebni gost učestvuje na Sastanku“.

Čavušoglu je pozvao Pokret nesvrstanih zemalja da se „dodatno osnaži“ i da bude „jači u svojim aktivnostima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari