Predsednik Gvineje Bisao: Brate Vučiću, bratska smo zemlja još od vremena Tita 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo, na zajedničkoj konferenciji za novinare, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, više puta je pomenuo tradiciju dobrih odnosa dve zemlje još od vremena „maršala Tita“, odnosno predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza, dodajući da je delegacija ove zemlje veoma srećna što je u bratskoj zemlji, obraćajući se srpskom predsedniku sa sa „brate Vučiću“.

Pre zajedničke pres konferencije predstavnici dve zemlje potpisali su i memorandum o uspostavljanju mehanizma stalnih diplomatskih konsultacija.

Na zajedničkoj konferenciji posle razgovora dva lidera u četiri oka i plenarnog sastanka delegacija dve zemlje, dva predsednika su poručila da će raditi na daljem razvijanju prijateljskih odnosa.

Sisoko Embalo je rekao da potpisivanje dva sporazuma odražava kontinuitet tradicionalih odnosa Srbije i Gvineje Bisao.

„Mi imamo tradicionalno prijateljske odnose od doba maršala Tita, jednog od rodonačelnika Pokreta nesvrstanih zemalja. Mi smo tokom borbe za oslobođenje imali veliku podrške naše braće iz bivše Jugoslavije. Srbija je nama bratska zemlja i nastavićemo da razvijamo odnose koji postoje već dugo vremena“, kazao je Sisoko Embalo.

On je uputio poziv Vučiću da poseti Gvineju Bisao, koji je predsednik Srbije prihvatio, rekavši da će se „sa radošću odazvati pozivu da u oktobru ili novembru“ poseti tu afričku državu.

Vučić je rekao da je danas sa Sisokom Embaloom dogovorio povećanje broja studenata iz Gvineje Bisao čije će studije u Beogradu Srbija stipendirati, kao i saradnju u oblasti borbe protiv terorizma.

„Razgovarali smo o poljoprivredi, razmenili smo poglede na geopolitičku situaciju, i o Ukrajini, gde naši stavovi imaju mnogo toga zajedničkog“, naveo je Vučić.

Dodao je da je predsednika Gvineje Bisao, koji trenutno predsedava regionalnim savezom Ekovas, zamolio da obezbedi podršku Srbiji od 15 zemalja zapadne Afike koji čine tu grupu za Ekspo 2027. godine.

Vučić se osvrnuo na to da Srbija ima samo 12 funkcionalnih ambasada na afričkom kontinentu i istakao da će obnoviti svoju politiku i povećati prisustvo.

– U svakom slučaju jedan odličan razgovor i idemo ka zbližavanju naših zemalja i naroda, rekao je predsednik Vučić i zamolio predsednika Embaloa da češće dolazi u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari