Boris Tadić, predsednik Republike i lider Demokratske stranke, sa centralne proslave krsne slave te stranke Đurđevdana poručio je da je Srbija decenijama opterećena problemima i greškama iz prošlosti, ali da je misija DS-a „da zemlju modernizuje, uspostavi socijalnu pravdu, obračuna se sa organizovanim kriminalom i korupcijom, uspostavi prave vrednosti i menja loše navike“, kao i da je ta stranka „motor razvoja ove zemlje“.

Slavskom obredu, priređenom u hotelu „Zlatna noć“ na Beloj Zemlji kod Užica, uz posnu trpezu od ribljih specijaliteta, a čiji je domaćin bio gradonačelnik Jovan Marković, prisustvovali su i premijer Mirko Cvetković, nekoliko ministara iz te stranke i koalicionih partnera, najviši funkcioneri DS-a i predstavnici te stranke iz cele Srbije.

– Svako ko misli da će učlanjujući se u DS biti u prilici da ostvaruje pre svega svoju ličnu korist, pogrešio je i nema šta da traži u stranci – istakao je Tadić, poručujući da ta stranka mora da prednjači u podizanju standarda za razvoj Srbije.

Komentarišući povećanje kazne haškom osuđeniku Veselinu Šljivančaninu, on je rekao da je takva odluka „razočaravajuća“ i da će „država Srbija učiniti sve što je pravno moguće da se kazna smanji“, jer je to njena obaveza. Ipak, kako je istakao, saradnja s Hagom „ne sme biti dovedena u pitanje, jer bi to dovelo u pitanje budućnost Srbije i njenih evropskih integracija“.

Na pitanje Danasa da li je moguće pomiriti dve koncepcije, jednu koja želi nove ustavne promene, kako bi se zemlja decentralizovala, pa i smanjio broj poslanika, i drugu koja se tome protivi, Tadić je uzvratio da „oni koji su se oglasili povodom te moje inicijative treba da znaju da svaki građanin, pa i predsednik Srbije, ima pravo da pokreće inicijativu za ustavne promene“.

– Decentralizacija je u tradiciji srpskog naroda i države. Nije prirodno da postoji samo jedna regija. Ima delova Srbije koji su nerazvijeni do tragičnih razmera. Zastupnici centralizacije govore da je svaka regionalizacija rasparčavanje Srbije, ali građani nisu naivni i u to neće poverovati – naglasio je Tadić.

„Saradnja opozicije“

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kazao je da je neophodna tehnička saradnja opozicionih partija u parlamentu usmerena na rušenje Vlade. Na proslavi stranačke slave, Đurđevdana, Koštunica je novinarima u Beogradu rekao da je dobrodošlo okupljanje svih snaga koje mogu da „spreče sunovrat Srbije“, a da je pravo mesto za tu saradnju republički parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari