Predsednik opštine Severna Mitrovica ne isključuje nove barikade zbog tablica: Neće biti problema do izdavanja prve kazne 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik opštine Severna Mitrovica iz redova Srpske liste Milan Radojević naveo je da opomene koje je danas počela da uručuje Kosovska policija na prelazima Jarinje i Brnjak neće promeniti stav Srba na severu Kosova oko preregistracije vozila, kao i da ne isključuje mogućnost novih barikada, prenosi RTS.

– Srbi na severu Kosova i Metohije zaista nisu nikome pretnja, želimo da živomo život dostojan čoveka. Sa naše strane neće biti nikakvih incidenata ili problema, sve dok ne bude izrečena prva kazna, što može da se dogodi po najavama Prištine za 21 dan. Ali videćemo šta je realnost na terenu, istakao je Radojević.

Predsednik opštine Severna Mitrovica dodao je i da ne može da zamisli situaciju da kosovska policija piše kazne sanitetu ili autobusu koji prevozi decu i da Srbi stoje sa strane i to samo zato što imaju KM oznake, dodavši da Srbi sa tim KM oznakama mogu da voze svuda po svetu sem na Kosovu – „zbog hira jednog čoveka iz Prištine“.

Radojević smatra da su građani odlučni u tome da ne dođe do bilo kakvih promena kada su u pitanju registarske oznake.

– Pitanje je kako bi se ta odluka sprovela na terenu, što se tiče pisanja kazni. Imam apsolutno poverenje u ljude u Regionalnoj direkciji Sever i mislim da će doneti pravu odluku u interesu naroda, naveo je Radojević.

On tvrdi da je Priština postavila više baza KP na severu Kosova i dovela jedinica iz drugih krajeva.

– Ono što možemo očekivati da ove jedinice uručuju i opomene, ali i da uručuju kazne. Nadamo se da će za ove tri nedelje međunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak na Prištinu i da speči tenzije. Svedočimo upornosti Aljbina Kurtija da nastavi sa implementacijom ove odluke, rekao je Radojević.

Uvođenje probnih tablica Kurtijeva vlada planira za treću fazu sprovođenja odluke o preregistraciji, a Radojević kaže da ne očekuje da do te treće faze uopšte i dođe.

– Mi ne možemo izvršiti veći pritisak na Prištinu od ovoga što smo do sada izvršili. Činjenica je da imamo komunikaciju sa međunarodnim predstavnicima. Sprovođenjem ove odredve doprinosi samo narušavanju bezbednosne situacije, kaže Radojević.

Govoreći o barikadama kaže da one 31. jula, kada je bio prvobitni rok za sprovođenje kosovskog reciprociteta, su bile „odbrambenog karaktera“. Nove barikade ne isključuje, ali ističe da su u interesu Srba mir i stabilnost.

Danas je počela primena prištinskih mera za preregistraciju vozila koje izdaje MUP Srbije na one koje izdaje Kosovska policija sa oznakama RKS – „Republika Kosovo“. Preregistracije je moguća do 21. aprila 2023. godine, a od danas KP izdaje opomene onima koji imaju tablice Srbije. Od 21. novembra će se oni koji nemaju RKS tablice kažnjavati po 150 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari