"Srpska lista da se ne krije iza naroda, Vlada Srbije da pokrije sve troškove preregistracije": Srpski opstanak i Za Zubin Potok povodom Kurtijeve odluke 1Predali listu kandidata Foto: Srpska lista/FB (Arhiva)

Građanske inicijative „Srpski opstanak“ i „Za Zubin Potok“ izražavaju protest protiv odluke kosovoske vlade o najnovijoj meri fazne represije prema vozilima sa srpskim registarskim oznakama na Kosovu i Metohiji, stoji u saopštenju ove dve organizacije.

Dodaju da su zabrinuti zbog opasnosti da vlasnicima oko 9.000 vozila sa pomenutim tablicama najpre budu izrečene novčane kazne, a zatim i oduzeta vozila i napominju da ni u kom slučaju ne podržavaju „estetski doteranu odluku kosovske vlade“.

Ta odluka, smatraju, ne daje suštinsko rešenje i predstavlja postepeno zatezanje omče oko vrata građanima srpske nacionalnosti.

– Zahtevamo da se pomenuta mera momentalno poništi i da se građanima omogući slobodno kretanje bez obzira na tablice koje poseduju. U slučaju masovnog izricanja novčanih kazni vlasnicima srpskih tablica, predlažemo da Vlada Republike Srbije pokrije sve odatle proizašle troškove zato što je upravo ona sporazumom iz 2016. pristala na prestanak izdavanja tablica za gradove na KiM, čime se kosovskoj vladi pruža argument više. Štaviše, naša je procena da bi se od 750 miliona evra, koliko godišnje stigne iz Vlade Srbije na Kosovo, moglo izdvojiti do dva miliona za plaćanje svih novčanih kazni, navode ove dve inicijative.

Licemernim smatraju najavu Srpsk eliste da će Srbi na severu KiM pružiti žestok otpor merama kosovske vlade, jer prvaci ove stranke i dalje sede u vladi Aljbina Kurtija i voze se službenim vozilima sa RKS tablicama.

-SL deluje kao destabilizujući faktor bez koga se, navodno, ne može. Međutim, oni bi oberučke prihvatili sve zarad ličnih interesa pojedinaca i interesnih grupa. Očigledno je da Srpska lista insistira na nestabilnosti, umesto na rešenjima, a pritom i dalje daje legitimitet svojim koalicionim partnerima u vladi Aljbina Kurtija. Bolje bi im bilo da srbuju onda kada napuste kosovske institucije — kao što su to nebrojeno puta dosad obećali, poručuju.

Navode i da ukoliko ponovo dođe do podizanja barikada, pozivaju lidere Srpske liste da se ne skrivaju iza naroda – „kao što su to dosad činili“.

Kao izlaz iz krize vide revidiranje sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, uz započinjanje novih razgovora o pitanju registarskih oznaka sa uključenjem svih društveno-političkih sktera iz srpskih sredina na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari