Danas poslednji dan pred istek roka za preregistraciju tablica Srba sa Kosova: Od sutra slede opomene ako dogovor ne bude postignut 1Kosovske tablice Izvor: KoSSev (Arhiva)

Danas je poslednji dan pred istek roka kosovske vlade za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na RKS tablice, a danas je i poslednji dan za eventualni dogovor Beograda i Prištine o ovom pitanju budući da Srpska lista najavljuje otpor na severu Kosova primeni nove odluke vlade u Prištini  koja podrazumeva postepenu zamenu tablica.

U ovakvoj situaciji, kada se u uzmu u obzir postupci premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je, čini se, iznenadio i međunarodnu zajednicu  i izjave predstavnika Srba sa Kosova o otporu, što sve podiže tenziju, postavlja se pitanje da li je realno očekivati bilo kakav skori dogovor po ovom pitanju. Nije poznato ni to da li dve strane uopšte i razgovaraju i na koji način.

Okolnosti su takve da od sutra vlasti na Kosovu počinju primenu odluke o faznoj preregistraciji koja u prvoj fazi do 21. novembra podrazumeva da se nepropisno registrovanim vozilima izdaju opomene.

U drugoj fazi, kako je saopštio Kurti, od 21. novembra do 21. januara biće izricane kazne od 150 evra, a od 21. januara postojaće probne tablice još dva meseca, nakon čega od 21. aprila neće biti dozvoljene druge registarske tablice u Republici Kosovo.

Ova odluka, saopštena u petak popodne, potvrđena sutradan u vladi, iznenadila je SAD i EU, iako se može pretpostaviti da Kurti možda i nije postupao sasvim na svoju ruku, i na neki način je i ublažio postojeću odluku da se od 1. novembra zabrane srpske tablice. Predstavnici SAD i EU pozvali su Kurtija tokom prošle nedelje da pomeri rok za još 10 meseci i očekvali dogovor o tome do danas.

Nakon Kurtijevog poteza zvanični Vašington je izrazio razočarenje i zabrinutost pošto je vlada u Prištini odbila zahteve da produži rok za preregistraciju. To je saopštio portparol Stejt departmenta Ned Prajs, a visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Derek Šole zatražio je odlaganje primene novih pravila o registarskim tablicama bez zaplene i novčanih kazni.

Razočarani su najpre bili i u EU, ali je u subotu stiglo saopštenje da Kosovo ima pravo da postepeno ukine registarke tablice KM, uz dodatak da proces treba da se odvija na način dogovoren u dijalogu Beograda i Prištine i sprovede na inkluzivan i konsultativni način. To je saopštila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Danas poslednji dan pred istek roka za preregistraciju tablica Srba sa Kosova: Od sutra slede opomene ako dogovor ne bude postignut 2
Privremene registarske tablice, Kosovo
Izvor: KoSSev

„Iako je odluka (Prištine) korak u pravom smeru, ona nije usklađena sa sporazumima o dijalogu, koji su obavezujući za obe strane“, navodi se u saopštenju.

Relevantni sporazum iz 2016. predviđa jasno definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, a to nije poštovano, navodi se u saopštenju i dodaje da Kosovo treba da omogući duži prelazni period. EEAS je dodao da je neophodno zadržati smirenost i pozvao sve uključene aktere da budu uzdržani i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova“

U međuvremenu Kurti je pozvao četvoricu gradonačelnika sa severa Kosova na sastanak na kojem će se razgovarati o plaćanju energenata na severu, ali i o registarskim tablicama. Njihov odgovor još nije poznat, ali ako se pogledaju stavovi Srpske liste, koja ih kontroliše, teško da će se pozivu odazvati.

„Izricanje prve novčane kazne Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije biće povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda jer smo svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine“, saopštila je Srpska lista tokom vikenda.

Svi koji misle da će naš narod nemo posmatrati obespravljivanje, ukidanje KM tablica tj. slobode kretanja i ugrožavanje našeg opstanka grdno se varaju, ističe Srpska lista, uz napomenu da „najava Kurtija nije ništa drugo nego želja da se nastavi sa planom progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta“.

„Koristimo priliku da našim građanima još jednom prenesemo jasnu poruku predsednika Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami, niti će država Srbija dozvoliti progon i proterivanje našeg naroda“, navodi Srpska lista.

Od zvaničnika Srbije, počevši od predsednika, do ministra odbrane, stižu izjave da Srbi neće ostati nezaštićeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari