Vašington razočaran Kurtijevim odbijanjem, Blinkenov savetnik traži odlaganje 1Stejt department Foto: youtube

SAD su razočarane i zabrinute pošto je vlada u Prištini odbila zahteve svojih međunarodnih partnera da produži rok za preregistraciju tablica, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, a visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Derek Šole zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija odlaganje primene novih pravila o registarskim tablicama bez zaplene i novčanih kazni, prenosi RTS.

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pozivaju vladu Kosova da produži period primene novog režima registarskih tablica“, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koje je objavljeno nedugo posle odluke Aljbina Kurtija da uz neke izmene nastavi sprovođenje odluke o registarskim tablicama.

Priština, ističe Prajs, ima pravo da primeni režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom, ali napominje da je produženje vremenskog okvira u interesu napretka u dijaloga koji vodi EU.

„SAD su razočarane i zabrinute pošto je vlada Kosova odbila zahteve svojih međunarodnih partnera da to učini. Kosovo i Srbija bi trebalo hitno i fleksibilno da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usredsređenog na međusobno priznavanje. Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije, da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji, kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona“, zaključuje Prajs.

Visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Derek Šole zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija odlaganje primene novih pravila o registarskim tablicama bez zaplene i novčanih kazni.

„Razgovarao sam sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o važnosti izbegavanja tenzija i odlaganja primene novih pravila o registarskim tablicama, bez zaplene ili novčanih kazni“, napisao je Šole na Tviteru.

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o partnerstvu Vašingtona i Prištine i „zajedničkim ciljevima unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari