Miloš Vučević o situaciji na Kosovu: Naše službe bezbednosti analiziraju sve scenarije i predsednik pred sobom ima sve opcije 1Milos Vučević Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Situacija je složena i nadam se da neće doći do eskalacije ali kad s druge strane imate Aljbina Kutrija ne mogu da pretpostavim na šta je spreman. Naše službe bezbednosti analiziraju sve scenarije i predsednik pred sobom ima sve opcije, rekao je Miloš Vučević, ministar odbrane i potpredsednik vlade, povodom najnovijih odluka premijera Kosova o preregistraciji tablica.

On je gostujući na televiziji Pink naveo da svi moraju da znaju da Srbija neće dozvoliti ratne igre Prištine i da neće biti proterivanja i neće se ponoviti mart 2004.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će Priština jedno vreme ići na kazne i pritisak na sever kosova i KM tablice.

– Verovatno će dozvoljavati da KM tablice pređu administaertivnu liniju ka cemtralnoj Srbiji ali im neće dati da se vrate – ponovio je on reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je ukazao da je načelnik generalštaba Vojske Srbije dobio od visokog zvaničnika NATO uveravanja da će KFOR biti na visini zadatka i u skladu sa svojom misijom štiti sve građane i ne dozvoliti eskalaciju sukoba.

– Problem je što patroni nezavisnosti Kosova smatraju da su legalne i legitimne akcije Kosova da uređuju kakve su tablice, i da na svojoj teritoriji obavljaju policijske, poreske i druge aktivnosti. Mi imamo problem sa tim da shvatimo kako Kfor vidi neke stvari. Ali on ne može da bude nem ako krene fizičko nasilje nad Srbima ili da reakciju Srbi okarakteriše kao eskalaciju pa da krene sa akcijom prema Srbima a ne ka onima koji su do toga doveli – kazao je Vučević.

On očekuje da oni koji imaju uticaj na Kurtija razumeli poruku Srbije da smo za mir i da ne želimo nikakv sukob, ali to ne znači da smo kukavice. Vučević upozorava da Srbiju ne traba da izazivaju i teraju u ugao iz kojeg nema izlaz, jer će se boriti svim sredstvima, pre svega demokratski.

Na pitanje o oglušavanju premijera Kosova Kurtija na preporuku SAD da produži rok za preregistraciju za deset meseci, odgovara da je to čudno ponašanje.

– Ako ćemo u svetu imati Aljbina Kurtija koji može da radi šta hoće svet je otišao u lošem pravcu. Ali Srbi će svakako ako bude pritisaka pružati demokratski otpor. Neće ljudi da uzmu te Kurtijeve tablice – kazao je Vučević.

Upitan da li misli da Kurti može biti kaženjen jer nije poslušao SAD, odgovara da se nada da će zemlje Kvinte izvršiti poritisak na „njihovo čedo“ i ubediti dga odustane od toga.

Na pitanje o jučerašnjoj poseti predsednice EK Ursule fon der Lajen Beogradu, odgovorio je da se zahvaljuje na novčanoj pomoći koju je najavila za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari