Predsednik Preševa na izborima za Nacionalni savet Albanaca

Ostavite komentar


  1. Ovaj mladi čovek je jako perspektivan i verovatno budući lider Albanaca u Srbiji.
    Što se tiče budućeg statusa i eventualnoj vraćanja granica KiM na stanje 1957. god. Izbori za Nacionalnu Zajedcu Albanaca mogu biti parametar za pravo stanje izbornog tela Albanca i u eventualno referendumu u Preševu, Bujanovcu i Medveđi sa pitanjem da li želite da živite u R. Kosovo ili Srbiji?

    1. Preševo , Bujanovac i Medveđa su i pre 1957. bili deo uže Srbije. Imao sam prilike da to vidim na velikoj zidnoj karti FNRJ iz 1952. godine. Ne znam odakle ljudima ideja da su ti gradovi i opštine bili deo Kosmeta u bilo koje vreme Titove Jugoslavije . A u vreme Kraljevine SHS i Jugoslavije Kosmet nije ni postojao kao politički subjekt .

      1. Administrativne granice AP KiM su formirane tek ustavom 1963.god. kada je FNRJ preimenovana u SFRJ a AOKiM u AP KiM. da bi na predlog Dušana Mugoše i Spasenje Cice Patronogić izbačeno Metohija. Pre toga je isti „Tim“ sprečio da se KiM sastoji iz dva Sreza: Metohijskoj i Kosovskog.
        Zanimljivo je da je samo Srbija imala dve pokrajine a da Titovo lično insistiranje takva potreba nije postojala u Hrvatskoj – novopriključena Istra i Rijeka sa italijanskim nacionalnom manjinom.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.