Predsednik Skupštine tvrdi da nije imao rezultate glasanja pred sobom, opozicija sumnja da je vlast glasala dok im rezultat nije odgovarao 1Foto: printscreen RTS2

U trenutku kada se u Skupštini Srbije glasalo o predlozima za stavljanje na dveni red akata po hitnom postupku, pokvario se sistem za  elektronsko glasanje, tačnije predsedavajući Skupštinom Vladimir Orlić, nije na svom ekranu mogao da vidi rezultate glasanja.

On je stručnu službu pozvao da mu dostavi rezulatate na papiru jer ih ne vidi na svom ekranu.

Ovo situaciju opozicija je shvatila kao manipulaciju vladajućih poslanika i predsednika Skupštine koji su, kako je opozicija izrazila sumnju, glasali dok im rezultat nije odgovarao.

Zato je reagovao, putem povreda Poslovnika, Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Levo-zeleni, koji je tražio je da se utvrdi da li sistem za glasanje radi ili ne „da ne bi bilo probelema u daljem radu“ i da se otkloni sumnja da poslanici vlasti glasaju na zvonce.

Tri puta se ponavljalo glasanje dok se nije stiglo do 130 „za“ ukazao je Miroslav Aleskić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, takođe kroz povredu Poslovnika.

I Marinika Tepić, poslanica grupe Ujedinjeni koja je reklamirajući Poalovnik navela da predsednik skupštine brani neodbranjivo.

– Svi smo videli rezltate prvog glasanja za je bilo 115 i drugog 125. Prirodno je bilo da odredute pauzu ako tvrdite da je problem u elektronskom sistemu i pokupite poslanike koji su sedeli u drugim salama. Dakle niste dobro organizivali sednicu, jer ste toliko žurili da sednicu zakažete preko kolena da vam je na kraju pao zakon – zaključila je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari