"Što je babi milo, Vučiću i Rami se snilo": Ljepaja povodom novog okvira dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Politički analitičar Fadil Ljepaja povodom navodnog novog okvira za dijalog Beograda i Prištine i predlog sporazuma od 13 tačaka koji bi na kraju tog procesa trebalo da bude potpisan kaže da portal Albanian Post, koji je i objavio nacrt tog sporazuma, piše po sloganu „što je babi milo, to joj se i snilo“, odnosno o ovum slučaju „što se Vučiću i Rami snilo“.

Ljepaja kaže da tu ideju sugeriše predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi pobegao od okvira koji mu je nametnut, odnosno od toga da Kosovo tretira kao stranu u dijalogu, a ne objekt dijaloga. Vučić bi i dalje da razgovara o Kosovu, a ne odnosima između Srbije i Kosova, kao dogovor Albanaca i Srba, a ne kao dogovor dva suseda, navodi naš sagovornik.

Smatra da Evropska unija i Sjedinjene američke države to neće dozvoliti, jer bi to značilo napuštanje evropskih principa, evropskog puta i povratak u 19. vek sa velikodržavničkim idejama i novim sukobima u regionu.

– Naime Vučić još nije napustio ideju za koju pred Skupštinom Srbije tvrdio da ju je napustio, a to je razmena teritorija po nekom albansko-srpskom dogovoru, uz rusku i tursku podršku. Novog okvira naravno da će biti, jer se sa starim okvirom postiglo samo primirje, ali konačan dogovor se može postići samo evropskim putem i realnim sagledanjem novih odnosa u svetu, naročito posle promena u SAD, ukazuje naš sagovornik.

Kaže i da za Vučića nije lako da evropski predlog prihvati i razumljivo je da on spinuje i deformiše ideje, prebacujući odgovornost i time pokušava da sve razvodni i da kupuje vreme, što mu je glavno za opstanak na političkoj sceni Srbije.

– Način na koji Vučić sve to čini, preko albanskog premijera Rame i njemu bliskog portala „Albanian Post“ dosta efektivno stvara atmosferu koja mu pogoduje u Srbiji, i na neki način lukavo i indirektno zapravo predstavlja svojoj publici opcije koje su na stolu, smatra naš sagovornik.
Naš sagovornik smatra da time predsednik Srbije stvara i atmosferu u kojoj će se uraditi ono što mora, jer srpska javnost vidi da nije da se samo njima ne daju teritorije, nego se one ne daju ni drugoj strani, koja je takođe tražila određenu promenu granica. Smatra da bi u toj situaciji Vučić bio „spasilac svih nas“. Takođe, on se predstavlja kao jedini „igrač koji sve drži u rukama“, time sve drži u neizvesnosti i EU i SAD, a i Rusiju, kaže Ljepaja.
– U neku ruku Vučič time smiruje javnost, i postavlja neke zahteve, uslove o kojima bi tek trebalo, opet da se dugotrajno pregovara, ocenjuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari