Predsednik Srbije otkrio šta misli da će biti politika Bajdena za rat u Ukrajini 1Foto: Printscreen/Happy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u Hepijevoj emisiji „Ćirilica“, naveo je da je dobio poziv da ode u Mađarsku na otvaranje Atletskom šampionata, kao i jedan „važan poziv o kom ne može da govori“, gde bi trebalo da budu svi lideri jugoistočne Evrope, a i neki drugi lideri.

On kaže da ga deo kritičara, poput Čedomira Čupića, profesora čiji je izjava puštena tokom programa, kritikuje i optužuje jer brani srpski narod i zato što se ne izvinjava svima u regionu, poput, kako je rekao, „jednog od njegovih prethodnika“, očito misleći na Borisa Tadića.

„Ja nisam imao Skaj, nikad nisam razgovarao Skajom“, rekao je Vučić.

Komentarisale su se i druge izjave, poput diplomate Duška Lopandića, koji je deo stranke Srbija centar (SRCE) Zdravka Ponoša, koji je tražio da se pokaže zvanična solidarnost Ukrajine i da bi pozitivno bilo da se Srbija jasnije odredi u tom sukobu. Nakon emitovanog dela priloga NOVE S, Vučić se isprva nasmejao te rekao da pretpostavlja da ga je on postavio na mesto ambasadora.

Dodao je da ga je „izvodio na večere“, iako je Lopandić bio „manji od mahovog zrna“, te da voli da čita ono što on piše, iako se sa svim ne slaže, ali da je ono što trenutno radi „političko beščašće“.

Kaže da ne razume zašto mu je kao i „čak dobrom piscu istorijskih knjiga“ treba ovako nešto.

Dodao je da proamerički nastrojeni Srbi misle da možeš da boriš Srbiju jedino ako voliš SAD, i da je ista situacija sa onima koji su proruski orijentisani.

Misli da bi Ukrajina priznanjem Kosova srušila sve svoje principe i ono čime brani svoju poziciju u ratu s Rusijom, te da ne veruje da će Zelenski tako nešto učiniti.

Smatra da je jasno da se vodi „rat iscrpljivanja“ i da Rusija neće biti pobeđenja na bojnom polju, te da nije najsigurniji šta Rusija može dobiti na bojnom polju. Zbog toga bi, smatra, najbolje napraviti primirje što pre, koje je, kaže, i u interesu predsednika SAD Bajdena.

Kaže da je ključno pitanje američkih izbora ekonomija, a da ako se rat nastavi neće biti ekonomije.

Rusija i Ukrajina su iscrpljene, te da će svima biti mnogo lakše ako se što pre rat završi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari