Predstavljanje „ProGlasa“ u Pančevu: "Svako ko je elementarno odgovoran ne može reći da naše društvo ide u dobrom pravcu“ (VIDEO) 1Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U Pančevu se večeras održava druga tribina inicijative „ProGlas“.

Na tribini govore Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač, Ivan Medenica, pozorišni kritičar, teatrolog i univerzitetski profesor, Bojana Savović, javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Milena Božović, javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Gojko Božović rekao je na početku tribine da se društvo u Srbiji mora suočiti sa uzrocima krize u našoj zemlji, kao i da mora da odustane od mantre da su svi isti.

„Nijedan čovek ne može imati monopol nad rešavanjem krize u kojoj se naše društvo nalazi. Mi možda nemamo odgovor na sva pitanja, možda ne znamo ni sva pitanja koja su neophodna, ali znamo i najdublje verujemo da u krizi samo uključivanjem najširih društvenih slojeva može da se prevaziđe ta kriza“, rekao je on na tribini u Pančevu.

On je istakao da svako od nas treba da se zapita kolika je naša odgovornost u ovoj krizi i da li društvo ide u dobrom pravcu.

„Svako ko je elementarno odgovoran ne može reći da naše društvo ide u dobrom pravcu“, ocenio je Božović.

Ivan Medenica ocenio je da je razumljivo da u Sbriji postoji strah jer živimo u, kako je istakao, autoritarnom društvu.

Autocenzura je rezultat društvene krize u našoj zemlji, istakao je on.

„Niko sebe ne cenzuriše sam od sebe, već zato što oseća strah“, ocenio je Medenica.

Nakon Pančeva, tribine „ProGlasa“ će biti održane i 17. novembra u Gornjem Milanovcu, kao i 20. novembra u Novom Sadu.

Podsetimo, prva tribina „ProGlasa“ održana je u Zrenjaninu, a na njoj su govorili Miodrag Majić, Miodrag Jovanović i glumci Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić. Tu tribinu je obeležio i manji incident kada su na nju upali naprednjaci predvođeni Sašom Santovcem, koji obavlja funkciju zamenika gradonačelnika Zrenjanina.

Inače, iza inicijative „ProGlas“ su stali Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Za manje od nedelju dana, više od 100.000 ljudi potpisalo je „ProGlas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari