Predstavljen Svetosavski proglas za spas Kosova: Ko su potpisnici 1foto: Pres centar UNS

U Beogradu je danas predstavljen Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije kojim se od nadležnih državnih organa traži da „u celosti i bez odlaganja“ odbace takozvani nemačko-francuski plan za Kosovo.

Potpisnici proglasa, medju kojima je više od 200 intelektualaca, javnih ličnosti i političara, ocenilo je da se „zapadnim ultimatumom traži naše konačno odricanje od Kosova i Metohije“.

„Proglas smo pokrenuli ne više za odbranu, nego za spas Kosova i Metohije. Supština tog plana je da Srbija treba da prizna takozvano Kosovo. Predsednik Aleksandar Vučić se, za sada samo usmeno, obavezao da će prihvatiti dokument kojim Srbija priznaje takozvano Kosovo“, rekao je jedan od potpisnika proglasa, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka i predstavnik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Časlav Koprivica.

Ocenio je da je „od suštinske važnosti za opstanak Srbije“ da vlast odbaci ponuđeni dokument i dodao da od danas i građani mogu onlajn da podrže proglas.

„Naša ideja je da više od 80 odsto gradjana kaže ne onome što Vučić namerava da uradi. Predsednik Aleksandar Vučić je voljan da prizna Kosovo, za sada se samo usmeno obavezao da će prihvatiti dokument kojim Srbija priznaje Kosovo“, rekao je Koprivica na konferenciji za novinare u Beogradu.

Dodao je da je za Vučića i njegove pomoćnike „cena države mogućnost da se ide u šoping“.

„Srbija ne sme da plaća zamisao predsednika da ne bude predsednik države pod sankcijama time što će se odricati dela teritorije da bi on mogao da nastavi da sprovodi svoj program“, kazao je Koprivica.

On je kazao da mu je neshvatljivo je da se „zbog dobrobiti jednog dela stanovništva odričete drugog dela stanovništva“, što je kako je ocenio, „upravo ono što radi naša vlast“.

„Kada smo pristali na taj šengenski režim, odrekli smo se mogućnosti da naši građani sa Kosova i Metohije budu primljeni u taj isti režim. Drugim rečima mi smo trećoj strani, onoj koja nas ucenjuje, koja nam je uputila ultimatum, stavili do znanja da smo voljni da pravimo kompromise oko onoga oko čega nijedna ozbiljna država ne može da pravi kompromise“, naveo je Koprivica.

Urednik portala Nova srpska politička misao (NSPM) Đorđe Vukadinović kazao je da su posledice prihvatanja ultimatuma o priznavanju nezavisnosti Kosova jasne.

„Ako vidite današnje stanje na Kosovu i Metohiji, posebno na severu i kada pogledate kakvo je stanje bilo pre 10 ili 12 godina, pre dolaska ove pobedničke trijumfalne politike uz sve probleme, nisu mogli prištinski specijalci da kroče na sever Ibra do onog mosta, a sada se šetaju kada hoće i hapse koga hoće“, izjavio je Vukadinović.

Među potpisnicima Svetosavksog proglasa su akademici Danilo Basta, Kosta Čavoški i Matija Bećković, pozorišni reditelj Nikola Pejaković Kolja, glumac Viktor Savić, kao i predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Novog DSS Miloš Jovanović, predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari