Prekršena evropska konvencija o ljudskim pravima 1Pravni fakultet u Beogradu Foto: Ljiljana Bukvić

Dejan Mirović, univerzitetski profesor prava, zatražio je ovih dana zaštitu od Zaštitnika ljudskih prava Crne Gore, nezadovoljan što mu je već šest meseci zabranjeno da uđe u Crnu Goru, odakle je poreklom.

Obzirom da je tu odluku doneo MUP CG, bez navođenja bilo koje pravne činjenice kao obrazloženja, Mirović očekuje da će Zaštitnik bez problema moći da konstatuje očigledno, da mu je grubo prekršeno pravo na slobodu izražavanja, pravo na porodični život i spajanje porodice, pravo na imovinu i pravično suđenje kao i na slobodu kretanja i pravo na rad.

„Režim u Podgorici ne samo da je u mom slučaju prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, već i pozitivne zakonske propise u Crnoj Gori. Slično je konstatovao Zaštitnik februara prošle godine, i u slučaju mog rođenog brata, koji živi sa majkom u Ulcinju i koga takođe diskriminiše i progoni režim u Podgorici, iako se kao i ja i on ne bavi aktivnom politikom“, kaže Mirović.

On napominje da MUP Crne Gore već šest meseci ne može da objasni kako on potpada pod član 8 Zakona o strancima („opasnost“ za nacionalnu bezbednost) iako nikada nije negirao da je Crna Gora članica UN i nikada nije pozivao na nasilje ili rušenje ustavnog poretka.

„Nikakvog odgovora nema ni od Upravnog suda u Podgorici iako je poznati beogradski advokat Ivan Ninić podneo tužbu u moje ime protiv MUP-a CG pre više od mesec dana. Uprkos delirijumu u kojem se nalazi Đukanovićev režim i sumanutoj politici koju vodi, uz odobravanje njegovih beogradskih prijatelja poput Bebe Popovića, smatram da će Zaštitnik moći bez problema da konstatuje očigledno“, ističe Mirović za Danas.

Novembra prošle godine osim Miroviću, policija Crne Gore zabranila je ulazak u tu zemlju književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Goranu Rakoviću, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari