Prelević: Evroparlamentarci potvrdili da u Srbiji nema slobodnih i poštenih izbora 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Član Skupštine slobodne Srbije advokat Božo Prelević izjavio je danas da je dokument evroparlamentaraca o izbornim uslovima poziv opoziciji da samookupljena može da se izbori za narušena osnovna prava garantovana Ustavom i zakonom. 

Prelević je agenciji Beta kazao da platforma evroparlamentaraca detaljno ukazuje šta bi sve trebalo da se promeni kako bi predstojeći izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni.

„Sve što je navedeno u dokumentu poslanika Evropskog parlamenta već postoji u ustavnim i zakonskim kategorijama koje se, nažalost, ne poštuju. Ovaj dokument potvrđuje da se izbori u Srbiji održavaju uz kršenje Ustava i zakona“, ocenio je Prelević.

Po njegovim rečima dokument evroparlamentaraca ukazuje i da mediji, pre svega javni servisi i televizije s nacionalnom frekvencijom, neprofesionalno obavljaju svoj posao.

„Dokument ukazuje i da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne radi svoj posao, zapravo da članovi REM-a primaju platu samo da ne bi postupali u skladu sa zakonom. Ne postoji jači monitoring o tome da izbori nisu ni pošteni ni u skladu s Ustavom i zakonom od ovoga što su evroparlamentarci napisali u platformi“, istakao je Prelević.

Na pitanje Bete kako bi opozicija trebalo da odgovori na predlog poslanika Evropskog parlamenta, Prelević je kazao da pre svega mora da bude jedinstvena oko izbornih uslova.

„Opozicija ima dve mogućnosti – da bude jedinstvena ili da nastavi da solira. Ona opozicija koje neće da predstavlja alternativu vlastima, zapravo nije opozicija. Dakle, oni koji neće da se okupe kako bi se zajedno izborili za poštene i fer izbore, izgubiće svaku podršku kod građana“, naglasio je član Skupštine slobodne Srbije.

Prelević je zaključio da će se na osnovu narednih koraka opozicionih stranaka, povodom dokumenta evroparlamentaraca, videti njihova respektabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari