Premijer Luksemburga o tenzijama između Beograda i Prištine: Reči su dobre, ali dela još bolja 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Premijer Luksemburga Gzavije Betel izjavio je danas da je važno da dođe do smirivanja tenzija između Beograda i Prištine, dodajući da on i holandski premijer Mark Rute sutre putuju u Prištinu, a na konferenciji za novinare dotakao se i prava LGBT osoba u Srbiji.

Postoji mapa puta koju je izradio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak. Važno je da se postigne uspeh, reči su dobre, ali su dela još bolja, rekao je Betel na zajedničkoj konferenciji sa Ruteom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nisam tu da sudim i da kažem ko je zaradio negativne poene. Na meni je da saslušam i moja želja je da u narednim danima i nedeljama, zahvaljujući ovoj poseti, vidimo neki napredak u deeskalaciji, i nadam se da nećemo govoriti o pritiscima, istakao je Betel.

Imamo mapu puta i dva različita plana, a potrebna su dela na obe strane, kazao je Betel i poručio da nema tabu tema.

Moramo da otvorimo sve teme, nisam tu da govorim lepe reči, već činjenice, naveo je Betel i ukazao da on i Rute nisu tu da zamene visokog predstavnika EU Đosepa Borelja ili Miroslava Lajčaka.

Tu smo, dodao je, da kao prijatelji Balkana saslušamo, da budemo korisni i ostvarimo napredak.

Betel je istakao da je važna tema u razgovorima sa Vučićem bilo pitanje migracija i da je dobro da se zna da zemlje Beneluska u Srbiji imaju partnera od poverenja.

Navodeći da su po dolasku u Beograd, a pre sastanka sa Vučićem, imali i sastanke sa medijima i predstavnicima civilnog sektora, Betel je posebno govorio o susretu sa predstavnicima LGBTIQ zajednice, koji su govorili o otkazivanju prajda prošle godine.

To im je teško palo, iako su potom imali priliku da to proslave u Beogradu. Ja sam gej, oženjen sam muškarcem, dobro poznajem Anu Brnabić i njenu suprugu i ne mogu da razumem da su loše vesti kada se slikamo zajedno. To uopšte ne bi trebalo da je vest, naglasio je Betel.

Razgovarali smo i sa predstavnicima medija, čija sloboda je veoma važna. Verujem Vučiću kada kaže da zna kakve su odgovornosti na njemu, da veruje u naše prijateljstvo i da nalazimo zajednička rešenja u interesu Srbije, regiona i cele Evrope, istakao je Betel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari