Premijer Holandije: Zabrinjavaju rastuće tenzije između Srbije i Kosova, kao i nasilje nad civilima, novinarima i misijama EU i NATO 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Rastuće tenzije između Srbije i Kosova su nas zabrinule, kao i nasilje nad civilima, novinarima, misijama EU i NATO na Kosovo, poručio je danas holandski premijer Mark Rute, koji je naglasio da obe strane moraju da preduzmu korake ka deeskalaciji, a potom i normalizaciji u dijalogu pod okriljem EU.

Stabilni odnosi su od suštinskog značaja za obe zemlje i njihove evropske integracije, kao i vladavina prava, zaštita manjina, sloboda medija i borba protiv dezinformacija, rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom.

On je podsetio na intenzivne razgovore tokom februara i angažovanju Francuske i Nemačke na postizanju dogovora o evropskom predlogu i aneksu implementacije, ali je ukazao i da je došlo do tenzija.

Nije na nama da procenjujemo da li neko radi više od onog drugog. Treba da se držimo mape puta i njene pune primene i ovo je za nas bio koristan razgovor, kazao je Rute.

Nastavićemo razgovore, pokušavamo da budemo od pomoći, a ne da sudimo, istakao je on i ponovio da će puna primena mape puta na najbolji način dovesti do deeskalacije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rute je predočio da svi dogovori između Beograda i Prištine podrazumevaju formiranje Zajednice srpskih opština i istakao da će to biti tema razgovora sutra u Prištini.

To pitanje je deo šireg paketa predloga i zahteva rad obe strane, ali mi se trudimo da budemo što neutralniji i da ne govirimo – on ili ona su krivi, jer tako nismo nikome od pomoći. Da li sam optimista da se može rešiti sadašnja situacija, odgovoriću vam sutra posle posete Kosovu, rekao je Rute.

Prema njegovim rečima, zemlje Beneluksa pridaju veliki značaj saradnji i angažovanju sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, i žele da osnaže veze kako na nivou EU, tako i na bilateralnom i trilateralnom nivou.

To je od posebne važnosti za region u trenutku kada besni rat u Ukrajini i važnije nego ikada je da zajedno delujemo, poručio je holandski premijer.

Rute je naglasio da je EU daleko najveći investitor u Srbiji i najvažniji trgovinski partner, a zemlje Beneluska su među prvih pet.

On je istakao da je razgovarano i o pitanju migracija i viznoj politici, dodajući da je bilo pozitivnih pomaka, sa kojima treba nastaviti kako Zapadni Balkan ne bi bio podložan ilegalnim migracijama.

Nastavljamo da podržavamo Ukrajinu kako bi pobedila u ovom ratu i potrebna nam je sva podrška, uključujući i onu iz Srbije, poput uvođenja sankcija. Od ključne je važnosti da se zaustavi ruska agresija i da se izborimo protiv njenih negativnih uticaja na kontinentu, naglasio je Rute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari