Premijeri Zapadnog Balkana sutra na radnom doručku u Beču 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Glavne teme radnog doručka koji sutra uoči Bečkog ekonomskog foruma za premijere Zapadnog Balkana organizuje austrijski kancelar Sebastijan Kurc biće evropska perspektiva regiona, regionalna saradnja i bilateralni sporovi, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih krugova na Zapadu.

Pozivu austrijskog kancelara, kako je naš list ranije objavio, odazvaće se i premijerka Srbije Ana Brnabić, a među prisutnima biće i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i evropska komesarka za digitalnu agendu i digitalno društvo Marija Gabrijel.

Prema saznanjima Danasa, očekuje se da se komesar Han obrati učesnicima tog sastanka, dajući opštu ocenu aktuelne situacije u EU i na Zapadnom Balkanu, dok bi kancelar Kurc trebalo da govori o planovima Austrije u narednih mesec i po dana, odnosno do 1. januara 2018, kada se završava šestomesečno predsedavanje te države EU, a prisutnim premijerima biće, takođe, omogućeno da iznesu svoja gledišta o zbivanjima u Uniji i u ovom regionu.

Što se tiče regionalne saradnje, biće razgovarano o „regionalnoj ekonomskoj zoni“. U tom kontekstu, tvrdi se da će se komesar Han u govoru fokusirati na primenu dosad usaglašenih mera, a premijeri će predočiti svoje dalje namere u tom domenu, dok će komesarka Gabrijel izložiti planove u vezi sa „digitalnom agendom“ za Zapadni Balkan.

Kada je reč o bilateralnim sporovima, zapadne diplomate napominju da je njihovo prevazilaženje značajno za napredak u pristupanju Zapadnog Balkana EU, za unapređenje regionalne saradnje i jačanje dobrosusedskih odnosa u regionu. U tom segmentu razgovora očekuje se da austrijski kancelar govori o svojim nedavnim posetama Beogradu i Prištini, te izrazi spremnost Austrije da doprinese rešavanju bilateralnih sporova, dok će premijeri Zapadnog Balkana moći da navedu konkretne primere problema sa kojima se suočavaju u odnosima sa susedima.

Diskusija i o taksama

Diplomate očekuju da se na radnom doručku u Beču pomene i odluka kosovske vlade o uvođenju taksi od 10 odsto na proizvode iz Srbije. Kako je ranije za Al DŽaziru izjavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić: „Beograd očekuje da Evropska komisija izvrši pritisak na Prištinu kako bi ukinula taksu, a alternativa tome je da Kosovo izađe iz CEFTA sporazuma“. Srpski zvaničnici su, podsetimo, najavili da neće biti nastavka briselskog dijaloga Beograda i Prištine do povlačenja takve odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari