Preregistracija vozila na tablice "Republika Kosovo" i dalje problem, onima sa srpskim tablicama preti konfiskacija 1Kosovski specijalni tokom blokade u oktobru 2021; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Danas počinje sprovođenje odluke Vlade Aljbina Kurtija oko preregistracije vozila koja imaju srpske KM tablice na one sa oznakom „RKS“, a Srbe koji to ne budu učinili za početak očekuju opemene, a s početkom novembra i najavljena konfiskovanje vozila, navode naši sagovornici.

Aleksandar Arsenijević, lider GI „Srpski opstanak“ ukazuje da su prištinske vlasti rekle da će voditi kampanju u trajanju od 61 dan, što je malo vreme da se sva vozila preregistruju. Problem je, ukazuje, i to što mnogi građani nemaju kosovska dokumenta neophodna za preregistraciju, a sam proces vađenja tih dokumenata iziskuju dosta vremena.

U naredna dva meseca očekuje pritiske na građane koji ne budu želeli da preregistruju svoja vozila, dok nakon ta dva meseca smatra da nas očekuje „još jedna pobeda beogradske strane tako što će prištinska strana prihvatiti produžetak preregistracije“.

– Naša inicijativa se zalagala, s obzirom da nismo imali mnogo manevarskog prostora jer su potpisani Sporazumi o slobodi kretanja i Briselski sporazumi koji ništa dobro nisu doneli Srbima, za vraćanje KS tablica, u čemu nismo uspeli. Tražili smo i da se građanima na Severu ne daje novi broj „08“ na registarskim tablicama, kako oni ne bi bili targetirani u južnoj Mitrovici. Kako saznajemo, broj će ipak biti „04“ kao u slučaju južne Mitrovice, navodi Arsenijević.

Preregistracija vozila na tablice "Republika Kosovo" i dalje problem, onima sa srpskim tablicama preti konfiskacija 2
Aleksandar Arsenijević foto: Aleksandar Roknić/Danas

Lider „Srpskog opstanka“ smatra da je dodatan vetar u leđa i Prištini i međunarodnoj zajednici dalo Vučićevo popuštanje oko ličnih karata.

Ove mere Prištine su, kaže, već sprovede u južnom delu Kosova i Metohije.

-Što se tiče ličnih dokumenata videćemo da li ćemo moći sa srspkim ličnim kartama da se zapošljavamo u kosovskim insititucijama, da imamo ista prava sa srspkim državljanstvom. Ne vidim problem kada su od strane Prištine priznata dokumenta koja izdaju iste policijske uprave koje izdaju registarske tablice, zašto su onda te tablice sporne, a lična dokumenta nisu. To stvara konfuziju kod nas i samo pokazuje vizuelni efekat – tablice su vidljiva stvar za politiku Prištine, kaže Arsenijević.

Dodaje da ne očekuje da dođe do kompromisa oko registarskih tablica, odnosno da se u upotrebu uzmu statusno neutralne KM tablice, bez oznake „R“ za Republika.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj naveo je ranije da je uveren da je moguće rešiti i otvoreni problem oko tablica između Beograda i Prištine, nakon dolaska do kompromisa oko ličnih dokumenata.

Podsetimo da Priština insistira na uvođenju tablica sa oznakom „Republike Kosovo“, dok su za Beograd kompromisno rešenje neutralne „KM“ tablice.

Arsenijević sa druge strane navodi da nije optimista u tom pogledu, jer koliko zna sprovođenje recipročne odluke Prištine da se vozila preregistruju na „RKS“ oznake kreće od sutra.

– Kampanja uveliko kreće. Nemoguće da u međuvremenu se nađe neki modalitet kad već imate tu kampanju na terenu, navodi naš sagovornik.

Politikolog Ognjen Gogić kaže da će proces preregistracije trajati do 31. oktobra, kada bi mogli da nastanu prvi problemi, jer je Priština najavila da će od 1. novembra započeti konfiskaciju vozila koja budu i dalje imala srpske KM tablice.

Preregistracija vozila na tablice "Republika Kosovo" i dalje problem, onima sa srpskim tablicama preti konfiskacija 3
Ognjen Gogić Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

– Beograd ovo ne prihvata i insistira da Srbi na severu KiM zadrže KM tablice. Nije jasno da li će se, kada i kako o ovoj temi pregovarati. Na osnovu prethodnih iskustava može se pretpostaviti da će do novih razgovora doći tek kada izbije kriza na terenu, npr. usled barikada, jer bez toga međunarodna zajednica ne reaguje. Dok se to ne dogodi, Srbi na severu KiM će biti u situaciji da će pogrešiti šta god budu uradili. Pogrešiće i oni koji budu zadržali KM tablice, kao i oni koji ih budu zamenili za RKS tablice, kaže Gogić.

Ova odluka kosovske vlade prvobitno je trebalo da bude sprovodena početkom avgusta, ali je nakon barikada na Severu Kosova i pritiska međunarodne zajednice, ona odložena za 1. septembar zajedno sa odlukom o ličnim kartama, oko koje je uz posredstvo EU i SAD dogovor ipak postignut.

Problem tablica postoji još od oktobra prošle godine, kada su bile prve blokade administrativnih prelaza zbog registarskih tablica, a kriza je tada odložena kompromisnim rešenjem po kom su građani sa srpskim registarskim tablicama nacionalne simbole Srbije morali da prelepljuju stikerima da bi slobodno vozili Kosovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari