Prese: Srpski snovi o potpunom povlačenju SAD sa Kosova posle Avganistana - nerealni 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Da li bi posle Avganistana moglo da usledi i povlačenje SAD sa Kosova, pitanje je koje danas postavlja bečki list Prese, uz ocenu da su „srpski snovi o potpunom povlačenju SAD sa Kosova u ovom trenutku prilično nerealni“.

List navodi da „aktuelni vlastodršci u Beogradu nisu zaboravili kosovski rat i bombardovanje Srbije 1999“ i da su neki od njih, poput Ivice Dačića i Alaksandra Vučića, i tada bili na visokim funkcijama, prenosi Dojče vele.

List piše da aktuelni predsednik parlamenta „ne roni suze zbog pada vlade u Kabulu, jer je ’marionetski režim’ koji je postavio Vašington bio među prvih pet država koje su 2008. na pritisak SAD priznale nezavisnost Kosova“.

Citira se i Veljko Odalović (SPS), koji je izjavio da su „Amerikanci napustili sva mesta u svetu na kojima su bili“ i da „Priština mora da shvati da neće imati trajnu i bezuslovnu podršku SAD“.

Činjenica je da su SAD na razmeđu milenijuma smanjile svoje vojno prisustvo na Kosovu – s nekadašnjih 50.000 vojnika Kfora nakon okončanja rata, broj je pao na trenutnih 3.578 ljudi iz 27 država, piše Prese uz napomenu da SAD tamo imaju 624 svoja vojnika i da su odmah iza Italije, čiji kontigent broji 630 ljudi.

Iako su se zatvaranjem vojne baze Bondstil nedaleko od Uroševca prošlih godina bavili i američki političari i diplomate, srpski snovi o potpunom povlačenju SAD sa Kosova u ovom trenutku prilično su nerealni. Kosovski Albanci, ukazuje se u tekstu, prisustvo Kfora vide kao garanciju svoje državnosti koju Beograd ne priznaje. S druge strane, ti vojnici se posmatraju i kao zaštita za srpsku manjinu na Kosovu.

Analitičari u Beogradu i Prištini „neobično su jedinstveni“ i smatraju da je malo verovatno da će se SAD povući sa Kosova. „Za početak će prazne barake Bondstila popuniti bivši saradnici vojske SAD u Avganistanu. Prvi od oko 2.5000 Avganistanaca, koji bi trebalo da privremeno borave na Kosovu već su stigli“, zaključuje bečki Prese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari