Ostavke, hapšenja i poligraf: Šta Srbija traži, a šta nudi kako bi se nastavili razgovori sa Prištinom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/MARTIN DIVISEK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Beograd više „suštinski“ neće učestvovati u dijalogu sa Prištinom, dok će odluku o tome da li će na nekom sastanku „tehnički“ učestvovati doneti kao deo svoje „taktike“ i o tome sve obavestiti 24 sata pre početka sastanka.

U obraćanju javnosti povodom zahteva Sjedinjenih Američkih Država da Beograd „bezuslovno“ pusti na slobodu trojicu pripadnika kosovske policije uhapšenih na teritoriji centralne Srbije nakon što su prešli administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, Vučić je istakao da je besmisleno da se o bilo čemu razgovara dok svi Srbi uhapšeni na Severu Kosova ne budu pušteni na slobodu.

„Smatram da je potpuno besmislen razgovor sa čovekom koji nikada nije želeo da razgovara i ne pada mi na pamet da razgovaram sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, sve dok, a znam da im to ne pada na pamet, ne povuku ove besmislene norme o kojima svi ćute u svetu i kažu: ‘E vi da pustite ove, a oni da povuku ovo, ali će da ostane na snazi da su Srbi uhapšeni’. E, neće. Ima da ih puštate“, naveo je Vučić i dodao da su i odredbe o zadržavanju kamiona na administrativnim prelazima besmislene.

Prema njegovim rečima, zadržavanje kamiona na granicama predstavlja kršenje svih međunarodnih sporazuma.

„U nekom trenutku ti kamioni će proći. Sad, za mesec ili dva, ti kamioni će proći. Tu naravno ne moram da govorim da je to kršenje Cefte i svih mogućih sporazuma, ali šta to njih briga. Niko se nije potresao“, naglasio je predsednik Srbije.

Pored toga, naveo je još nekoliko zahteva koje Srbija upućuje kako bi se situacija na severu Kosova smirila i došlo do nastavka dijaloga.

„Povucite lažne gradonačelnike iz opština koje im ni po čemu ne pripadaju, povucite specijalne policijske snage iz tih opština i povucite ih sa severa Kosova, ne maltretirajte ljude po Bistričkom mostu i na drugim mestima i ne upucavajte ih više kao što stalno radite i ne hapsite sve nevine Srbe“, poručio je Prištini.

Tek kada se ovi zahtevi budu ispunili, kako kaže, razgovori će ponovo imati smisla.

Iako je najavio da će razgovori faktički biti obustavljeni, što se tiče „tehničkog“ prisustva na sastancima stvar je malo drugačija i o tome će se odlučivati u skladu sa sopstvenom taktikom.

„Da li ćemo tehnički da se pojavimo na nekom dijalogu, o tome ću da odlučim i obavestiću vas 24 sata ranije. Suštinski, od tog posla nema ništa. Tehnički, to je pitanje naše taktike i ničeg više“, istakao je Vučić.

Situacija na Kosovu, koja je eskalirala 26. maja, na dan kada je Vučić u Beogradu održao miting na koji je dovezen i veliki broj Srba sa Kosova. Tog dana su sa zgrada opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan skinute zastave Srbije, umesto njih postavljene zastave Kosova i novi gradonačelnici stupili na dužnost.

Odnos Beograda i Prištine dodatno se pogoršao kada su 14. juna pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, locirali i uhapsili trojicu pripadnika Kosovske policije. U danima koji su usledili došlo je do oprečnih tvrdnji, sa jedne strane dela međunardne zajednice koja ističe da su uhapšeni odmah pored administrativne linije, dok vlasti Srbije s druge strane naglašavaju da je akcija sprovedena dublje u teritoriji centralne Srbije.

Govoreći o tome, Vučić je istakao da Srbija nudi Misiji Evropske unije za vladavinu prava (Euleks), koja je zadužena za monitoring, da obave u Beogradu poligrafsko testiranje pripadnika MUP-a koji su učestvovali u hapšenju i da ih jednostavno pitaju gde se akcija dogodila.

„Hajde vi stručnjaci iz Euleksa, iako vam to nije mandat, dođite u Beograd, ponesite vašu mašinu, povedite vašeg stručnjaka. Mi vam dajemo ljude koji su ih uhapsili. Kako znamo? Kako vi znate? Pa tako što proverite, poligrafski ispitate – jeste li vi lica koja su uhapsila ove? Ako prođu poligrafsko testiranje na to pitanje da su oni uhapsili ta lica, pitajte ih gde su ih uhapsili. Nećemo da vam damo poligrafska testiranja o vašem kretanju, šta kako i na koji način, ali, ovo da li su ih uhapsili i na kojoj teritoriji, ispitajte ih poligrafski i obavestite svetsku javnost lažemo li ili ne“, pozvao je Vučić.

Iako je predsednik Srbije u jednoj rečenici pomenuo da će odluke u vezi sa budućnosti uhapšenih pripadnika Kosovske policije donositi organi Srbije, on nije odgovorio na ključno pitanje, a to je da li će oni biti pušteni iz pritvora.

Vučić je rekao i da je razgovarao sa predstavnicima Srba i da je siguran da će u narednom periodu oni voditi aktivne poteze, a kao važan datum vidi Vidovdan.

„Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji. Na Vidovdan se sve vidi, kako naš narod kaže, i na Vidovdan će Srbi, sasvim sam uveren, na miran način preduzimati svoje korake na putu za svoju slobodu, u skladu sa međunarodnim pravnim normama. A što se nas tiče, više nikoga nećemo obaveštavati, sem onoga što smo o podizanju ili spuštanju borbene gotovosti, osim svojih obaveza koje imamo prema NATO i koje ćemo uvek u potpunosti da ispunimo u skladu sa Rezolucijom 1244“, zaključio je Vučić.

Da podsetimo, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na hitan sastanak sledeće nedelje u Briselu.

„Moram da pozovem na smirivanje situacije na terenu, a pošto se situacija pogoršava iz dana u dan, ponovo smo u fazi kriznog menadžmenta. Pozvao sam Kosovo i Srbiju na sastanak kriznog menadžmenta sledeće nedelje“, rekao je Borelj nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kurti se juče prvi oglasio povodom najavljenog sastanka i rekao je da će početkom naredne nedelje odgovoriti na poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari