Prestolonaslednik o usvajanju Rezolucije: Srbi nisu i nikada neće biti genocidan narod 1foto: Kraljevski dvor

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila tekst Rezolucije o Srebrenici, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar saopštio je da osuđuje postupke koji kao rezultat mogu samo da izazovu nove tenzije i podele.

„Najoštrije osuđujem sve radnje koje dovode do povećanja tenzija i nepravedne stigmatizacije srpskog naroda, a što će, plašim se, nažalost biti i konačni rezultat ove Rezolucije“, navodi Prestolonaslednik u saopštenj, dodavši da usvajanje Rezolucije postavlja pitanje da li se zaista radi o odavanju poštovanja žrtavama i njihovim patnjama, ili ponovnom otvaranju starih rana i produbljivanju podela između naroda.

Dodao je da budući da govorimo o užasnim događajima iz naše prošlosti, nikada nije lako suočavanje se sa strašnim zločinima koji su počinjeni i pronalaženje načina da se sa objektivnošću kada sagledavaju zverstva počinjena od strane pojedinca iz svih sukobljenih strana tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, devedesetih godina prošlog veka.

„Jedini način da se kako treba suočimo sa tim zločinima, odamo počast svim nevinim žrtvama i pustimo njihove izmučene duše da nađu zasluženi mir, jeste iskreno suočavanje sa tim užasnim događajima, uz objektivno prihvatanje i spoznaju svega što se dogodilo; kako bi se na taj način postarali da se tako nešto nikada više ne ponovi, da omogućimo da nam budućnost donese vremena razumevanja, međusobnog poštovanja i tolerancije“, kaže.

Istakao je da ne smatra da usvajanje ove Rezolucije vodi miru i da Srbi nisu i nikada neće biti genocidan narod, dpodajući da oni koji su naredili i sproveli strašne zločine počinjene u Srebrenici i na svim drugim stratištima tokom ratova 1990-ih zaslužuju svaku kaznu i osudu, ali da je reći da je samo jedna strana počinila genocid „suprotno i uvredljivo za istinu“.

„Takve klasifikacije takođe prave razliku između žrtava, potencirajući da su neke od njih patile više od drugih. To je izuzetno pogrešno! Žrtve su žrtve, patnja je patnja, bez obzira na nacionalnost, veru ili bilo koju drugu klasifikaciju. I ponavljam, Srbi nisu i nikada neće biti genocidan narod! Šta bi se desilo kada bismo mi počeli da otvaramo stare rane našeg naroda, kojih je bezbroj, da li bi to doprinelo miru, prosperitetu i stabilnoj budućnosti ne samo Balkana već i sveta, kao cilju kome svi težimo i koji svi želimo da ostvarimo?“, zaključio je Prestolonasednik Aleksandar Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari