Prijateljstvo sa Rusijom ne potresa NATO 1

Za razliku od domaće javnosti, koja međunarodnu poziciju Srbije najčešće predstavlja kao hod po žici između dva suprotstavljena bloka, unutar NATO-a slika nije ni približno toliko dramatična.

Vojna neutralnost Srbije i specijalne veze sa Rusijom u Briselu se razumeju kao racionalna odluka suverene zemlje koja ni na koji način ne stoji na putu odličnoj saradnji sa NATO-om.

– Stvarno nema nikakvih pritisaka – na početku razgovora kaže Miomir Udovički, šef Misije Srbije pri NATO.

I dok ministri odbrana članica NATO razgovaraju o borbi protiv ISIS-a, bezbednosnoj situaciji u Afganistanu i drugim temama od globalnog značaja, Srbija i njen odnos sa drugim državama nikome nije prioritet. Fokus NATO-a je, prema rečima ambasadora Udovičkog, isključivo na kvalitetu saradnje koju imaju sa nama.

– Najvažnije je da Srbija izgradi poziciju pouzdanog partnera, a na najboljem smo putu da to učinimo – smatra ambasador Udovički. Na tom putu, saradnja sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama ne predstavlja nikakvu prepreku.

– Mi smo jasni, naša pozicija je vojna neutralnost. Oni to znaju i poštuju. Ne nalazimo se pod nikakvim pritiskom od strane NATO-a. Imamo onoliko saradnje koliko mi to želimo – navodi Udovički.

Ipak, to što NATO nije zainteresovan da utiče na rezervisanu poziciju Srbije, nikako ne znači da Srbija nije tema od interesa. Na marginama Samita ministara održan je neformalni sastanak na kojem su zvaničnici NATO podelili sa balkanskim medijima svoje viđenje Zapadnog Balkana. Između ostalog, istaknuto je da NATO nijednu zemlju regiona ne vidi kao bezbednosnu pretnju. Znatno veći problem su im transnacionalne pretnje.

– Trgovina oružja i ljudi, kao i povratnici sa ratišta, predstavljaju najveće bezbednosne rizike na Zapadnom Balkanu. To ne odstupa značajno od ostatka Evrope, ali za razliku od drugih regiona, saradnja između balkanskih zemalja nije tako dobra, iako je mnogo bolja nego što je bila u prošlosti – naveo je zvaničnik NATO-a koji je insistirao da ostane neimenovan.

Govoreći konkretno o Srbiji, i on je istakao da neutralnost nije nikakav problem.

– Ne postoje nikakvi razgovori o članstvu Srbije u NATO. Srpski zvaničnici nikada nisu pokazali interesovanje za to, a mi nikoga ne želimo da primoravamo. Na Srbiji je da odluči – kazao je zvaničnik NATO, naglašavajući da njih ne potresa odnos Srbije i Rusije.

Međutim, ono što ih potresa, da se naslutiti, jeste način na koji je saradnja između Srbije i NATO predstavljena u javnosti.

– Najveći broj vojnih vežbi, srpske snage održavaju sa članicama NATO, ali se to u medijima ne vidi. Mi ne želimo da prisiljavamo Srbiju da govori više o našim zajedničkim vežbama. Oni su slobodni da pričaju o čemu god žele – rečeno je na neformalnom sastanku o Zapadnom Balkanu.

A da im je stalo do mišljenja srpske javnosti, pokazuje i preferencijalni tretman koji su dobili novinari iz Srbije, koji pokrivaju ministarski samit u Briselu. Čak su i pojedini zvaničnici NATO-a bili iznenađeni da je generalni sekretar Jens Stoltenberg izdvojio petnaestak minuta da popriča sa predstavnicima medija iz Srbije. Crnogorske kolege, kojima je ovo bio prvi samit od kako su primljeni u članstvo, su nam rekli da su i oni uživali sličan tretman pre dve godine.

Poruka koju iz Brisela žele da pošalju je jednostavna – saradnja sa Srbijom je odlična i plodonosna. Ona, kako je istaknuto, ne samo da doprinosi reformi srpskog bezbednosnog sektora, već i trasira put evropintegracija, a i predstavlja svojevrsnu garanciju potencijalnim stranim investitorima. I vlasti u Srbiji to vrlo dobro znaju. Kako je neko rekao: „Neutralan, ne znači i neaktivan“.

 

Bošković: Ostavljamo otvorena vrata NATO

„Bitno je da ponovimo našu opredeljenost za povećanje izdvajanja za sektor odbrane i da politika otvorenih vrata i dalje bude politika NATO, jer se samo tako mir i stabilnost može širiti na region Zapadnog Balkana“, rekao je juče ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, pre nego što će zakoračiti na svoj prvi samit ministara NATO od kako su postali članica. On je naglasio da ne postoje planovi za slanje NATO trupa na teritoriju Crne Gore. „ Ja imam informaciju da ne postoji apsolutno nijedna inicijativa za postavljanje NATO baza u Crnoj Gori. Sve i da Crna Gora želi da traži tako nešto,mislim da to trenutno nije od interesa za NATO, već su to neka druga žarišta“, kazao je Bošković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari