Prijavićemo Srbiju Savetu Evrope zbog napada na Danas 1Foto: EFJ

Stvarnu zabrinutost, posebno u Srbiji, izaziva to što političari na vlasti imaju jaku strategiju klevetanja i omalovažavanja medija i novinara.

Zaista verujem da je to strategija da se oslabe novinari kao čuvari javnog interesa. Oni jednostavno žele da novinari samo prate zvanična vladina saopštenja, ono što zovemo – kopi-pejst novinarstvo. Naše kolege u Albaniji to zovu bulevarskim novinarstvom, jer novinari samo izveštavaju o liderima, političarima, njihovim aktivnostima, i to bez ikakve kritike. A to jednostavno nije naš posao, kaže za Danas Rikardo Gutierez, sekretar Evropske federacije novinara (EFJ), govoreći o sve učestalijim napadima vlasti na medije i list Danas.

Podsetimo na napade Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe u parlamentu na Danas, kada je optužio naš list da koristi hitlerovske i gebelsovske metode za obračun s vlastima. To je izazvalo Danasovog karikaturistu Koraksa da nacrta Hitlera kako u naručju drži Martinovića, i Gebelsa kako drži Martinovićevog zamenika u parlamentu Vladimira Orlića. Sa Gutierezom razgovaramo u pauzi međunarodne konferencije SEEMF u Tirani.

– Preporučujem vam da se oduprete takvom pritisku. Pogledajte samo šta se desilo u SAD, gde prodaja NJujork tajmsa nastavlja da raste, jer su se oduprli. Nikad ne treba odustajati kada političari pokušavaju da vas napadnu, pošto oni pokušavaju da nateraju novinare da izbegnu svoju misiju. To što u nekom društvu postoji demokratija i legitimno društvo jeste zato što novinari imaju ulogu čuvara javnog interesa, a to je ono što građani traže od nas i računaju da će se novinari odupreti političarima. Upravo zbog građana nikad ne smemo odustati. Vi ste imali jako dobru reakciju kada ste odlučili da se oduprete pritisku i nastavili da objavljujete Koraksove karikature i pokazali političarima da niste impresionirani njihovim napadima i da ćete nastaviti da igrate svoju ulogu slobodno. I to je najbolja poruka koju ste mogli da pošaljete vlastima na njihovu strategiju omalovažavanja, ističe Gutierez.

* Možete li kao organizacija profesionalnih novinara, kao Evropska federacija novinara (EFJ), nešto da učinite da zaštitite Danas?

– Naravno! Ono što ćemo svakako uraditi je da obavestimo Savet Evrope, platformu za zaštitu i bezbednost novinara o kršenju medijskih sloboda u Srbiji. Nije to prvi put da srpski političari napadaju medije, posebno u slučaju Danasa. Ono što ćemo svakako uraditi je da to prijavimo SE, jer je neprihvatljivo. Obavestićemo Savet Evrope i svih 47 ambasadora zemalja članica SE.

* Šta to tačno znači?

– To znači da će generalni sekretar Saveta Evrope tražiti objašnjenje od Vlade Srbije u vezi sa napadima i pritiscima na Danas. Ni ja, a ni vi, nego će Savet Evrope zvanično tražiti objašnjenje od srpske vlade da li je normalan takav pritisak na medije, a Srbija bi trebalo da odgovori, mada u najvećem broju slučajeva nije odgovorila. Ovaj slučaj napada na Danas u srpskom parlamentu i sve ono što se kasnije dešavalo biće objavljen na javnoj platformi.

* Kakvu vrstu posledica bi Srbija mogla da ima zbog ovakvog odnosa vlasti prema medijima i Danasu?

– To nije dobro za imidž Srbije. Ako pogledate našu novinarsku platformu, najviše prijava za položaj novinara i napade na medije ima Turska. Dakle, to nije dobro za imidž države. Ali mislim da je Srbija daleko iznad Turske u broju prijavljenih „uzbuna“. To je loše za međunarodni imidž Srbije, posebno što se napadi na medije nastavljaju. Ovo je podsticaj za njih da promene svoj odnos prema novinarima i medijima. Naravno, obavestićemo i novinarsku zajednicu o onome šta se dešava u Srbiji u pogledu napada na medije. Bilo je dosta žalbi kada je gašen Tanjug i što novinari nisu bili plaćani. To je sve što možemo da uradimo. Drugih mogućnosti da ubedimo, ne samo Srbiju, da poštuje prava novinara i medija, nažalost, nemamo.

* U Srbiji imamo situaciju da vlada finansijski podržava tabloide i TV stanice da bi napadali opoziciju, novinare i profesionalne medije koji kritički sagledavaju rad institucija u Srbiji. I naravno, oni isključivo dobijaju novac za projekte i reklame od državnih institucija. Kako se boriti protiv toga?

– Jednostavno, objavljivanjem u štampi svih tih slučajeva i objašnjavanjem šta se i zašto desilo. Odgovornost je pravih novinara da o tome obaveste javnost. Kao profesionalni novinari imamo etičku obavezu da ne lažemo, da ne plaćamo informacije, ali i da ne napadamo kolege iz drugih medija. Tako je naša obaveza da kažemo da to nije novinarstvo i da se ti ljudi ne ponašaju u skladu sa novinarskim pravilima, nego da su propagandisti. Jedini način borbe protiv toga je obelodanjivanje javnosti ko stoji iza takvih tabloida i ko ih plaća.

* U Srbiji vlast stvara vrlo negativnu atmosferu u kojoj su svi profesionalni mediji koji kritikuju rad vlade na udaru, pa tako predsednik Srbije na konferenciji za novinare, pre nego što da reč novinarima TV N1, kaže prvo da je to „američka televizija“, čime sugeriše da su njihovi novinari strani plaćenici a samim tim i izdajnici, odnosno državni neprijatelji, a ministar policije je čak izjavio i da je to „CIA televizija“.

– Predsednik Srbije to radi?!

* Da, baš tako. Na svakoj konferenciji. Šta raditi?

– Baš kao i u prethodnom slučaju – treba izveštavati o tome. Naše najjače oružje su činjenice. Samo objavite činjenice građanima i objasnite šta se desilo, građani će imati sopstveno mišljenje o tome. Imali smo u proteklih pet godina više od 20 uzbunjujućih situacija napada i pretnji novinarima u Srbiji. A to dokazuje da političari u Srbiji koriste državnu administraciju da uznemiravaju i šikaniraju nezavisne medije, što se desilo portalu Magločistač, a nekolicini novinara je prećeno.

* Šta mislite, koliki uticaj bi mogli imati izveštaji o stanju medija u Srbiji?

– To što Srbija ne odgovara je situacija koja dosađuje, ali i iritira srpsku vladu. Teško je izmeriti uticaj izveštaja, ali kada IFJ, OEBS ili Savet Evrope… ne bi izveštavali o stanju medija, situacija bi bila daleko gora. Kao što sam i rekao, mi nemamo nuklearno oružje da odbranimo medije, ali ćemo slučaj Danasa svakako staviti i u naš izveštaj o kršenju medijskih sloboda. Ono u šta sam siguran je da su građani sigurno svesni svega onoga što se dešava medijima u Srbiji. Nažalost, mnogi političari danas koriste koncept lažnih vesti kao propagandno oružje, ali je to razlog za nas, za novinare, da se to kaže još glasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.