Prijemi u ruskoj ambasadi najposećeniji u Srbiji: Srećko Đukić o prisustvu državnog vrha na Danu Rusije u Beogradu 1Foto: Beta/AP/Petr David Josek

Da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u Srbiji 7. juna, kada je ambasada Rusije u Beogradu organizovala svečanost povodom Dana Rusije, izvesno bi bio tamo, zajedno sa premijerkom Srbije i pojedinim ministrima, kaže za Danas Srećko Đukić, bivši amabasador Srbije u Belorusiji.

U kontekstu nemogućnosti da u Srbiju na taj dan doputuje ruski šef diplomatije Sergmej Lavrov, jer su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile, u skladu sa sankcijama Evropske unije, prelet preko „njihovog neba“, sagovornik Danasa komentarisao je činjenicu da je vrh države tog dana, kada je bila planirana poseta, bila u ambasadi Ruske Federaciji i prisustvovala svečanosti obeležavanja dana te države.

– Ako je suditi po izjavi ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Harčenka, Aleksandar Vučić je besan zbog toga što je sprečena poseta njegovog ministra inostranih poslova i prisustvo Sergeja Lavrova prijemu povodom glavnog ruskog glavnog i nacinalnog praznika, Dana Rusije. Ali najpre da napomenemo da je to datum kada je parlament Rusije, jos uvek sastavni dela SSSR, proglasio suverenitet i nezavisnost, i time faktički udario glogov kolac u definivno razbijanje sovjetske države. Da, bilo je to pod prvim ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom, koga je nasledio njegov izabranik Vladimir Putin koji je taj praznik učinio glavnim u današnjoj ruskoj državi – kaže Srećko Đukić.

Kompletan srpski državni vrh, dodaje on, prilikom ovog praznika, neizostavno se odaziva na ruski prijem, od predsednika, premijerke, predsednika parlamenta, ministara, državnih sekretara, pomoćnika ministara, do referentna u ministarstvum i drugim redovima i ustanovama zaduženim za poslove sa Rusijom.

Prijemi u ruskoj ambasadi najposećeniji u Srbiji: Srećko Đukić o prisustvu državnog vrha na Danu Rusije u Beogradu 2
Foto: N1/Printsreen

– Tako je i sa odzivom na ruski prijem u drugim društvenim, kulturnim, naučnim, duhovnim i drugim strukrurama srpske države i našeg društva. Ruski prijem ne moze proći naravno bez „običnih“ ruskih prijatelja, građana Srbije, društava srpsko-ruskog prijateljstva, pevača, umetnika, novinara, itd – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ruski prijem spada u najposećenije prijeme u beogradskom diplomatskom koru.

– Prekjučerašnja slika bila je nepotpuna zbog odsustva Aleksandra Vučiča, ali su njegovo odsustvo sigurno sa velikim žarom popunjavali njegovi prvi saradnici – zaključuje on.

Podsetimo, ambasadorom Rusije u Beogradu rekao je na ovoj svečanosti da dve države nastavljaju na najbolji mogući način da razvijaju i unapređuju odnose.

– Moskva ne menja stav oko Kosova i Metohije. Istrajno radimo na razvoju odnosa dveju zemalja uz želju i cilj da partnerstvo dvaju naroda bude još sveobuhvatnije i sadržajnije – rekao je na prijemu povodom Dana Rusije, ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Govoreći dalje o odnosu među državama, ambasador je istakao da su Srbija i Rusija unapredile saradnju na svim poljima zahvaljujući tome što Beograd ne prihvata da uvede sankcije Moskvi.

– Rusija je, kao i Srbija, u najboljoj fazi razvoja, što je rezultat rada rukovodstva obeju zemalja, a to je sa obe strane, najbolja pretpostavka za saradnju – rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko.

Kako prenose ovdašnji mediji, Aleksandar Bocan-Harčenko se na svečanosti osvrnuo i na to što je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu onemogućeno da dođe u Beograd, ukazujući da je to najjasniji pritisak na Srbiju, ali ukazao i to da je Srbija snažna i da ne pristaje na zahteve.

– Na Zapadu su stvorili histeriju oko najavljene posete, jer im je bilo jasno sa kakvim srcem će biti dočekan u Beogradu. Evropa ne želi da čuje istinu, šta je realno i šta je stav oko Kosova. Rusija ne menja stav, kao ni po pitanju BiH i Dejtonskog sporazuma – rekao je ruski ambasador.

Kod ruskog ambsadora, prekjuče, bili su Ana Brnabić, premijerka Srbije, ministri Nebojša Stefanović i Nenad Popović, predsednik socijalista, Ivica Dačić, urednici provladinih i režimskih medija, kao i brojni drugi gosti iz sveta takozvane umetnosti.

Predsednik Srbije je u tom trenutku, međutim, bio u Ohridu, gde je zagovarao ideju o „otvorenom Balkanu“.

Podsetimo, u danu kada je Sergej Lavrov trebalo da doputuje u Beograd, u domaćim medijima se pojavio izveštaji o navodima Evropske obaveštajne službe koje su izradile analizu u kojoj se ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake na domaćoj i međunarodnoj sceni kako bi odložio svoj raskid sa Rusijom, a u međuvremenu nastavio da pridobije ustupke Zapada.

U dokumentu, gde se analiziraju naredni koraci koji će preduzeti predsednik Vučić s ciljem nastavka politike balansiranja, ističe se da je ruska invazija na Ukrajinu, smatraju evropski obaveštajci, predstavila problem odnosa snaga za predsednika Vučića, smanjujući manevarski prostor Srbije u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

– Kako bi ublažio snažan pritisak Zapada u vezi sa sankcijama, predsednik Vučić planira da preduzme različite poteze, na međunarodnom i unutrašnjem planu kako bi sprečio negativne implikacije po Srbiju, ali najviše da sačuva sopstvenu političku moć – naglašava se u internom dokumentu.

Između ostalog se navodi da je velika verovatnoća da će on odlagati formiranje nove vlade što je duže moguće, koristeći to kao izgovor za odlaganje uvođenja sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari