Primakov u Beogradu, govorio na skupu na kome su se obratili i Vučević, Gašić, general Lazarević... 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Iznad svih najstrašnijih sukoba koji su se događali posle bombardovanja Jugoslavije, od Iraka i Libije pa do onog što se dešava u Ukrajini, uvek lebdi u prvom planu zloslutna figura NATO i zapadnog sveta, ocenio je direktor ruske Agencije za pitanja ZND, dijasporu i međunarodnu humanitarnu saradnju Rossotrudnjičestvo Jevgenij Primakov, javlja Sputnjik.

Primakov je učestvovao na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije „Od agresije do novog pravednog poretka“ organizovane u Domu Vojske povodom obeležavanja 25. godišnjice od početka napada NATO na SR Jugoslaviju.

Učesnicima konferencije u Domu Vojske obratili su se i ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i drugi. Konferenciju su organizovala nezavisna, neprofitna udruženja Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, Veterani vojnoobaveštajne službe Srbije“ i Fond dijaspora za maticu.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je „cilj NATO agresije nesumnjivo bio okupacija i oduzimanje dela teritorije naše države i da to i danas traje“, prenosi FoNet.

„I danas traje to besramno ubeđivanje nas kako bi trebalo valjda da se pomirimo i da prihvatimo kako je dobro i korisno za nas da se odreknemo dela teritorije, da praktično izvršimo amputaciju sopstvenog tela, a onda će doći neki neverovatno prosperitetni, korisni i uspešni dani za nas“, rekao je Vučević u Dom Vojske Srbije na međunarodnoj konferenciji „Od agresije do novog pravednog poretka“.

On je rekao da se i „danas sprovodi teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji, da ne smeju da se leče, ne mogu da dobiju namirnice, ne smeju da imaju imovinu, ne smeju da koriste svoj novac, da su nepoželjni na Kosovu i Metohiji“.

„Naša je obaveza da posle četvrt veka i novim generacijama govorimo istinu i o NATO agresiji nad Srbijom i Crnom Gorom, jer istina o Kosovu i Metohiji nije nešto što je za našeg vremena, nego nešto što traje, što ne može da se objasni pukim činjenicama, a da istovremeno budemo dovoljno politički zreo narod da sačuvamo državu, da se dalje razvijamo i jačamo i da nikada ne odustanemo od istine i da se nikada ne ugasi plamen slobode i da se ne zaborave ljudi koji su dali živote za odbranu otadžbine“, rekao je Vučević.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da je „tokom 78 dana krvavog pira, takozvanog Milosrdnog anđela, stradalo 2.500 civila i više od 750 pripadnika policije i vojske“.

„Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve, manastiri. Naneta nam je velika nepravda, nad našim narodom demonstrirana je sila čije posledice osećamo i danas“, rekao je on.

Gašić je rekao da živote nevino stradalih ne možemo da vratimo, ali je istakao da je važno da ih se uvek sećamo.

„Naša je obaveza da buduća pokolenja naučimo kako se čuva uspomena na nevino stradale, jer tako ih učimo koliko su sloboda i život u miru dragoceni. To je način da ukažemo da je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije opomena čovečanstvu“, rekao je on.

Gašić je ocenio da je negovanje kulture sećanja i tradicije preduslov za opstanak i budućnost Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je „zločin koji je 1999. godine izvršen prema Srbiji i Crnoj Gori, prema našem narodu i međunarodnom pravu, događaj bez presedana u novijoj istoriji sveta“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic)

On je istakao da je „danas, 25 godina nakon početka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju, potpuno jasno da je najmoćniji vojni mehanizam na svetu našu zemlju bombardovao sa ciljem da nam otme Kosovo i Metohiju i tom cilju je bilo apsoluntno sve podređeno“.

„Jedan od glavnih zadataka države, a u nadležnosti Ministarstva na čijem sam čelu, je da brine o porodicama palih boraca, da vodi brigu o ratnim vojnim invalidima, da brine o onima koji su živi i zdravi izašli iz rata za odbranu otadžbine, da podiže spomenike i čuva od zaborava heroje i mučenike, da čuva naše Kosovo i Metohiju zadatak je svih nas, ali i da se bori za istinu o nama, našoj borbi i našoj Srbiji, između ostalog, organizovanjem konferencija kao što je ova danas“, rekao je Selaković.

Komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja SRJ general Vladimir Lazarević rekao je da je za pripadnike Treće armije i korpusa kojim je komandovao ratna 1999. godina počela od njenih prvih dana, a ne od 24. marta.

On je rekao da su na Kosovu izvršena 552 napada na jedinice Prištinskog korpusa.

„Zadatak Prištinskog korpusa bio je da sačuva živu silu i tehniku od uništenja, da brani i odbrani integritet, suverenitet i slobodu na frontu od 250 kilometara i na čitavom prostoru Kosmeta, da razbije snage terorističke oružane pobune“, rekao je Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari