Priština ukinula mere za živinski i životinjski koncentrat iz Srbije 1 Foto: Pixabay/Sauerlaender

Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine ukinulo je antidamping zaštitne mere u sektoru proizvodnje živinskog i životinjskog koncentrata iz Srbije.

dluku su doneli na osnovu preporuke Međuvladine komisije za ocenu zaštitnih mera u uvozu, prenosi KoSSev.

„U izveštaju Međuvladine komisije za procenu zaštitnih mera u uvozu, navodi se da je nakon dobijanja zahteva Udruženja živinara Kosova, za ukidanje relevantne mere na snazi, kao i zahteva koji je podnet od strane, ili u ime lokalnih proizvođača sa Kosova, ovaj zahtev za proširenje carinskih kodova u kompletnom rukovodstvu, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, odnosno Odeljenje trgovine, u saradnji sa Komisijom za procenu posebnih obaveza o uvozu, razmotrilo ova dva zahteva i takođe održalo sastanke sa Udruženjem živinara Kosova, sa proizvodnim kompanijama, sa Carinom Kosova i ASK“, naveli su iz ministarstva.

Preciziraju da su, na osnovu podataka dobijenih na terenu od proizvođača, uvoznika, kao i sa prodajnih mesta, došli do zaključka da domaća proizvodnja ne ispunjava osnovni uslov za zaštitu antidamping merom.

„Količina lokalne proizvodnje ovog proizvoda je manje od (50 odsto) od ukupne proizvodnje sličnog proizvoda. Dakle, proizvodnja ovog proizvoda nije ispunila uslov predviđen stavom 6 člana 28 Zakona br. 04/L-240 o antidamping merama i kompenzacionim merama“, navodi Ministarstvo.

Takođe poručuju da, prema podacima Agencije za statistiku Kosova i Agencije za hranu i veterinu, na Kosovu postoje samo dva licencirana proizvođača koncentrata za živinu i životinje.

„To za posledicu ima neispunjavanje potreba tržišta u Republici Kosovo sa relevantnim proizvodima, stoga, po ovom osnovu, Međuvladina komisija preporučila je ukidanje ove mere“, naveli su.

Na kraju poručuju da kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine ostaje posvećeno zaštiti lokalnih proizvođača i očuvanju zdrave konkurencije na Kosovu.

Više od dva meseca je prošlo od kada je kosovska vlada odlučila da stopira uvoz srpske robe na Kosovo iz, kako su naveli, „bezbednosnih, a ne ekonomskih razloga“.

Ovo je bila reakcija na hapšenje trojice pripadnika Kosovske policije od strane srpskih organa, što je Priština protumačila kao otmicu na teritoriji opštine Leposavić, a dok je zvanični Beograd tvrdio da je hapšenje izvršeno u rejonu Raške.

Pet dana nakon toga, vozači srpskih kamiona blokirali su Jarinje, Brnjak i Merdare, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog blokade uvoza robe iz Srbije i pružili podršku Srbima sa Kosova. Oni nekoliko dana nisu dozvoljavali prolazak kamiona sa „RKS“ oznakama.

Pojedini međunarodni zvaničnici pozivali su kosovsku vladu da povuče odluku zbog koje je sve započelo, ali je njihov fokus kasnije ipak bio na oslobađanju trojice kosovskih policajaca, što se i dogodilo 26. juna. Srpske vlasti pustile su ih da se brane sa slobode.

Predsednici Privrednih komora Srbije i Kosova Marko Čadež i Ljuljzim Rafuna naglašavali su da ekonomija i biznis treba da budu van politike, te da „zaustavljanje poslovnih aktivnosti nije rešenje“, te da blokadama trpe i jedna i druga strana.

Uprkos tome, kao i za nijansu mekšim političkim izjavama, Priština svoju odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije još uvek, makar zvanično, nije povukla, iako su kosovski mediji naglašavali da pisane odluke za zabranu nikad nije bilo, a posledice su na severu Kosova u vidu nestašice robe počele da se osećaju već u prvim nedeljama od kada je ona donesena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari