Prištinski mediji: Bivši načelnik KP Nenad Đurić dobio otkaz nakon što se izjasnio krivim za netačno prijavljivanje imovine 1Foto: RTS/Screenshot

Kosovska policija, na preporuku Policijskog inspektorata Kosova (PIK), donela je odluku o prekidu radnog odnosa za Nenada Đurića, bivšeg direktora Regionalne direkcije Sever.

Odluku u prekidu radnog odnosa objavio je portal Demokracia.

„Kapetan Nenad Đurić, na poziciji regionalnog direktora, Regionalna direkcija Severna Mitrovica, Policije Kosova prekršio je Administrativno uputstvo br. 04/2019 o prekršajima, merama i disciplinskim postupcima u Kosovskoj policiji, odnosno član 20 – „Teško diskreditivno ponašanje“, član 21. „Teška neposlušnost“ i član 24. „Teška povreda ovlašćenja“. Dakle, na osnovu Administrativnog uputstva br. 04/2019 o prekršajima, merama i disciplinskim postupcima u Policiji Kosova, član 42. ‘Mere za teške disciplinske prekršaje za zaposlene u KP’, kao i preporuke PIK-a, podleže disciplinskoj meri: Prekid radnog odnosa“, navodi se u odluci koju je objavila Demokracia.

U obrazloženju ove odluke nadvedeno je da je Đurić prekinuo sa radom 2. novembra 2022. godine kada je zajedno sa ostalim policijskim službenicima regiona Sever i članovima Srpske liste, održao konferenciju za novinare, na kojoj je javno kazao da ne može da sprovodi odluku kosovske vlade u vezi sa registarskim tablicama.

Iako su policajci napustili policiju, Đurić koji je bio suspendovan, i dalje je primao polovinu plate iz budžeta.

Suspendovan je zbog radnji koje je preduzeo prošle godine, odbijajući da postupi u skladu sa odlukom kosovske vlade u vezi sa srpskim tablicama gradova na Kosovu.

U međuvremenu, protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog teškog diskreditivnog ponašanja, teške neposlušnosti i teške povrede ovlašćenja.

Ova odluka doneta je skoro tri meseca nakon što je Đurić kazao da neće više biti deo Kosovske policije.

Početkom novembra prošle godine politički predstavnici Srba sa Severa, ali i policajci, sudije, tužioci i carinski službenici napustili su kosovske institucije, a nakon odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Nenada Đurića je neposredno nakon napuštanja policije, odlikovao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u Beogradu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno obavljanje dužnosti u oblasti odbrane i bezbednosti.

 


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari