"Akcija kosovske policije očekivana, Kurti je povod dobio na tacni": Ponoš i Prelević za Danas o dešavanjima na Kosovu 1foto BETAPHOTO (Kosovo Police via AP)

Jutrošnja akcija kosovske policije na severu je mogla da se očekuje. Kurti je pribegavao istitucionalnom nasilju i kad nije bilo povoda. Sad je povod dobio na tacni, ocenjuje za Danas lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš.

Prema njegovim rečima, dugoročno, to neće izaći na dobro.

– Čak i da ne bude nasija, demonracija sile će snažno antagonizirati srpski narod prema takvoj vlasti. To bi i međunarodni igrači koji sve posmatraju skrštenih ruku trebalo da imaju u vidu – navodi Ponoš.

Specijalne jedinice Kosovske policije jutros su sprovele akciju na pet lokacija u tri opštine na severu Kosova: Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću. Meta je bila imovina potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, a prilikom pretresa policija je zaplenila dva luksuzna vozila marke mercedes sa beogradskim tablicama i jedan kvad bez tablica.

Advokat Božo Prelević takođe smatra da sve što se jutros dešavalo na Kosovu predstavlja očekivani epilog „gluposti igrokaza od pre neki dan“.

– Taj igrokaz je pozvao Kurtia da zauzme sever od “navodnih srpske liste terorista”. Ova vlast je i došla velikom zaslugom “patriota i kontramitingaša sa Kosova” pa neka građani Kosova njima zahvale za svoj položaj, ukoliko nisu svi pobegli za Beograd – kaže Prelević.

Naše sagovornike pitali smo koliko je izvodljiva da bezbednosni organi Srbije otkriju ko je ubio pripadnika kosovske policije u punjavi U banjskoj, kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio u tazgovoru za Rojters, s obzirom da Srbija nema nikakve ingerencije u kosovskim institucijama, ali i imajući u vidu da ubica Olivera Ivanovića još nije pronađen, iako je Vučić to više puta najavljivao.

Ponoš ističe da bi bilo sjajno kada bi se otkrilo ko je odgovoran za ubistvo kosovskog policajca, kao i kada bi se razjasnilo sve što je dovelo do pogibije Srba u Banjskoj, i kako su tačno izgubili živote.

– Ali, loše je počeo. Vučić kaže da ne zna ni ko je organizovao i naoružao Srbe koji su gurnuti na klanicu u Banjskoj. On kao da je zaboravio da na severu Kosova više nema institucija Republike Srbije. Nema više ni Srba u organima koje kontroliše Priština. I njih je Vučić povukao iz tih organa. Sve je manje i Srba na severu. Njihovom odlasku pod pritiskom prištinskih vlasti kumovala je Vučićeva politika – ukazuje Ponoš.

On dodaje da je posle pogibeljnog igranja rata, opasno uzdrman i diplomatski položaj i kapacitet Srbije da se bori za svoje interese i prava srpskog naroda na Kosovu. Rezultati Vučičeve kosovske politike su takvi da bi bilo bolje da ništa nije dirao. Srbi na Kosovu bi bolje prošli da ih on nije branio i pazio. Na stranu što je to radio preko Srpske liste, liste za uterivanje straha Srbima kad Kurti uznemoća – smatra Ponoš.

Kako dodaje, kad se bavimo menadžmentom očekivanja, korisno je da se podsetimo da Srbija pod SNS nije u stanju da istraži ni ko je rušio u Savamali, usred Beograda.

– Nije u stanju da ustanovi ko je zagadio rečicu Lupnjaču koja u krug Slobode u Čačku uđe bistra, a izađe crna. I dalje se istaražuje ko je Vučiću podmetnuo u Vašingtonski sporazum i Izraelsko priznanje Kosova. Impresivne su reference ove vlasti u skrivanju istine – zaključuje Ponoš.

Božo Prelević kaže za Danas da se, nažalost, srpska javnost peca na svakakve izmišljotine predstavnika intersnog lobija.

– Ne želim da budem deo igre u kome neko iznosi gluposti a mi zabavljamo čitaoce argumentima zašto su to gluposti. I dok mi to radimo on iza scene rasprodaje državu a za siću kupuje deo opozicije. Raspisivanje izbora je samo deo te slike i scenarija koji je započet izgubljenim jednodnevnim ratom, posle čega ništa više neće biti kao ranije i koji predstavlja početak kraja sage o Kosovu i anegdota o današnjim narko Obilićima – ističe Prelević.

Sve za njihovu decu, dodaje naš sagovornik.

– Zabava za priglupe svakog dana popodne na svim TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom. Parizer diplomatija, parizer službe, parizer Srbija,
parizer nezdrava hrana i jeftin proizvod od lažnog mesa sa lažnom aromom, bojom i mirisom. Gutaj slepa Srbijo! – poručuje Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari