Prištinski zvaničnici: Komitet ministara SE podržao prijavu Kosova za članstvo – završena prva faza 1Savet Evrope Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Komitet ministara država članica Saveta Evrope podržao je danas prijavu Kosova za članstvo u SE, listaju se objave prištinskih zvaničnika, uz poruku da je time završena prva faza puta ka članstvu, prenosi KoSSev.

Sa druge strane, Savet Evrope se za sada nije oglašavao, dok se mediji u Beogradu za potvrdu navoda iz Prištine pozivaju na navode šefice misije Srbije u Savetu Evrope.

Da će zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope biti tema na današnjem sastanku Komiteta ministara ovog tela, najavila je juče savetnica kosovske predsednice, Rejhan Vunići (Vuniqi).

U popodnevnim satima usledile su reakcije najviših prištinskih zvaničnika. Svi oni tvrde da je Komitet ministara država članica SE podržao prijavu Kosova.

Kosovski premijer poručio je danas da je Kosovo uspešno prošlo prvu fazu ka članstvu, te da je prijava Kosova naišla na podršku veću od dve trećine potrebnih glasova.

Kaže da će Kosovo biti „dodatna vrednost“ za Savet Evrope.

Kurti se ujedno zahvalio kosovskom ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore „na kontinuiranom radu“, ali i partnerima i državama članicama, „na njihovoj neprekidnoj podršci“.

Oglasilo se i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, odnosno ministarka i zamenik ministra.

Donika Gervala precizirala je da je Komitet ministara Saveta Evrope odlučio da prosledi prijavu Kosova Parlamentarnoj skupštini SE (PACE).

„Velika koalicija demokratskih zemalja – malih i velikih, danas je dokazala da Savet Evrope nastavlja da igra ključnu ulogu za slobodu i mir u EU“, poručila je Gervala.

Sa sličnim navodima izašao je i zamenik ministara spoljnih poslova, Krešnik Ahmeti.

On navodi da je Komitet ministara Saveta Evrope glasao za procesuiranje prijave Kosova u PACE.

„Ovo je značajna multilateralna prekretnica postignuta nakon intenzivnog lobiranja. Radujemo se saradnji sa PACE i njenim izvestiocima“, poručio je.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, poručila je potom da će zastava Kosova „uskoro da se vijori u Savetu Evrope.

„Hvala našim saveznicima koji su danas glasali ne samo za Kosovo, već pre svega za demokratiju, slobodu i ljudska prava“, rekla je Osmani.

Zamenica predsednika PDK, Vljora Čitaku, poručuje da su danas Kosovu „otvorena vrata za članstvo u Savetu Evrope.

„Ova vest treba da obraduje sve građane Kosova, bez razlike“, poručila je.

U međuvremenu se oglašavaju i drugi prištinski zvaničnici, kako iz vlasti, tako i opozicije. Svi oni tvrde da je ovo „dobra vest za Kosovo“.

Savet Evrope se za sada nije oglašavao na svom sajtu u vezi sa navodima Prištine. Mediji u Beogradu, sa druge strane, pišu da je šefica misije Srbije u Savetu Evrope, Aleksandra Đurović, potvrdila da je zahtev Kosova za prijem u ovu organizaciju prosleđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu.

Podsetimo, Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za prijem u SE. Da bi se zahtev nekog entiteta za članstvo SE stavio na razmatranje, potrebna je podrška više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope koji čine šefovi diplomatija svih članica SE ili njihovi izaslanici.

Ukoliko podnosilac zahteva za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope. Listom su se sastajali sa predstavnicima država članica SE, zahtevajući njihovu podršku, istovremeno navodeći da imaju dovoljan broj glasova kako bi Kosovo postalo član Saveta Evrope.

Mogućnost razmatranja kandidature Prištine najavio je nedavno i srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Upravo zbog toga je pre desetak dana saopšteno da neće da otputuje u Strazbur povodom obeležavanja 20 godina članstva Srbije u SE, a potom i da je odlučio da ode, ali kako bi pokušao da stopira prijem.

U međuvremenu je potvrdio da ipak neće o tome da se razgovara, ali i kazao da svake nedelje pojedine zemlje pokušavaju da „uguraju“ tu temu.

Iako je potvrdio da Priština ima većinu za prijem, kazao je i da veliki broj zemalja koje su priznale Kosovo smatraju da nije momenat da se o tome razgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari