Prkosni Vladimir Božović: Kako ponašanje proteranog ambasadora Srbije utiče na odnose sa Crnom Gorom 1Foto: Sajt ambasade Srbije u Crnoj Gori

Status ambasadora Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića, proglašenog za „personu non-grata u toj zemlji“, nastavlja da komplikuje diplomatske i političke odnose između dve zemlje jer, kako se nezvanično spekuliše, MUP ne želi da zabrani Božoviću ulazak i izlazak iz Crne Gore kako to očekuje vladajuća struktura oko Mila Đukanovića, a sam Božović za crnogorske medije ponosno ističe da se on trenutno nalazi u Crnoj Gori.

Pitanje diplomatskog statusa Božovića ponovo je otvoreno nedavno kada je kabinet predsednika Crne Gore Mila Đukanovića saopštio je da „neprihvatljivo“ to što je pismo saučešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom tragedije na Cetinju, Đukanoviću stiglo putem imejl adrese „proteranog“ ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Zbog toga su Đukanović i ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić od MUP-a CG zatražili da izda meru zabrane ulaska Božovića u Crnu Goru kao i izlaska iz te zemlje.

Sam Božović nije se oglašavao za medije u Srbiji o ovom pitanju niti je odgovorio na upit Danasa da objasni u kojoj se državi trenutno nalazi i da li i dalje obavlja diplomatsku dužnost i za to prima deviznu platu, kao što su tvrdili nezvanično izvori Danasa bliski srpskom MSP.

Ipak, u osvit novih nezvaničnih saznanja, doduše ovoga puta crnogorskog portala Borba.me, za koji se smatra da je blizak „prosrpskim“ strukutrama u toj zemlji, oglasio se i Božović o svojoj poziciji.

Kako nezvanično piše portal Borba.me, pozivajući se na izvore iz MUP Crne Gore i Upravu policije, te dve institucije odgovorile su predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i ministru spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ranku Krivokapiću „da ne postoje nikakvi zakonski uslovi ili razlozi da se Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović protera ili da mu se zabrani ulazak u Crnu Goru“, navodi Borba.me.

Kao oprazloženje MUP i Uprave policije, izvori Borba.me navode da bi proterivanje Božovića bilo kršenje njegovih ljudskih prava i Ustava Crne Gore.

Božović je za Borbu.me, koja piše i da „Đukanovićevi i Đilasovi mediji u Srbiji spinuju da je Božovićeva adresa nepoznata“ potvrdio da se on nalazi u u Crnoj Gori i istakao da prolazi hajku i napade bez ikakvog razloga.

„Crnu Goru volim i poštujem kao zjenicu oka svog i nikada ništa nisam uradio niti ću uraditi protiv nje. Državu Srbiju čiji sam ambasador volim, cijenim i činim i činiću sve za nju i njene građane što je u mojoj moći. Nadam da se da je u Crnoj Gori prošlo vrijeme pasjih grobalja, progona i protjerivanja političkih protivnika. I dva brata u istoj porodici koji žive u dvije kuće različito misle ili postupaju ali to ne može promijeniti istinu da su braća“, kazao je Božović za portal Borba.me.

Kako ambasador navodi, tako i države Srbija i Crna Gora imaju svoje različite poglede na neke stvari ali puno više imaju stvari koji ih vezuju i čine najbližim članicama UN u svetskoj porodici naroda kojoj pripadamo.

„Zato vjerujem u istinsko bratsvo i prijateljstvo Crne Gore i Srbije a mojim progoniteljima opraštam i molim se Gospodu i sv. Savi, Vasiliju, Petru, Jovanu Vladimiru koji nas spajaju da im pomogne i vrati na put istine, pravde i ljubavi među nama“, zaključio je on u izjavi za crnogorski portal.

Božović je i na svom zvaničnom tviter nalogu podelio svoju izjavu i tekst objavljen na portalu Borba.


Tvrdnje da MUP i Uprava policije Crne Gore ne mogu Božoviću da zabrane ulazak „zbog poštovanja njegovih ljudskih prava“ nisu sasvim tačne s ozbirom da u svetu diplomatije nije potpuno neuobičajen, mada jeste radikalan potez proterivanja ambasadora i tom slučaju nije potrebno drugo obrazloženje do političkih razloga za zabranu ulaska.

Tako je i u drugim državama, kada bi neki ambasador bio proglašen „personom non grata“ to je povlačilo i meru udaljavanja iz te države i zabranu ponovnog ulaska.

Primera radi, u jeku ruske agresije na Ukrajinu, desetine ruskih diplomata širom Evrope proglašene su nepoželjnim osobama usled čega su morali da napuste zemlje kao što su Francuska, Nemačka, Poljska, Litvanija, i druge u kojima su donete ovakve mere.

I Rusija je odgovorila recipročnim merama pa je proterala pojedine strane diplomate.

Ovakvi potezi ipak jesu karakteristični za uslove rata i većih sukoba, ali ne i za „sitnije“ političke razmirice kakve postoje na nivou odnosa Beograda i Podgorice, zbog čega su mere proterivanja amabsadora svakako preuveličane.

Ipak, imajući u vidu upravo kontekst odnosa dve zemlje, neobično je da su crnogorske vlasti „uspele“ da zabrane ulazak čak i sinu predsednika Srbije Danilu Vučiću kao i brojnim javnim ličnostima vezanim i za poziciju i za opoziciju u Srbiji, a nisu za to našli osnova u slučaju ambasadora Božovića.

U političkim napetostima između Crne Gore i Srbije, mera zabrane ulaska izricane su brojnim pojedincima i mimo diplomatske sfere.

Zabrana ulaska u Crnu Goru bila je izrečena svojevremeno pevaču Vladu Georgievu, predsedniku FK Crvena zvezda Zvezdanu Terziću, funkcioneru SNS Vladimiru Đukanoviću pa i sinu predsednika Srbije Danilu Vučiću.

Sa mere zabrane ulaska „skunuti“ su i Milica Đurđević Stamenkovski, predsednika stranke Zavetnici, kao i bivši fudbaler Dušan Savić.
Crnogorske vlasti nedavno su izrazile nameru da zabrane ulazak frontmenu grupe „Beogradski sindikat“ kao i lideru Pokreta Dveri Bošku Obradoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari